Joop

Belgische staatsbon groot succes: banken verhogen de rente voor spaarders

  •  
24-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3833 keer bekeken
  •  
bankbrussel

De introductie van een zogeheten staatsbon, waarbij Belgen bij de overheid een hogere rente op hun spaargeld krijgen dan bij de banken, is een doorslaand succes. Donderdagochtend hadden Belgische spaarders al voor 177 miljoen euro ingeschreven, meldt De Tijd.

Onder druk van de overheid verhogen banken inmiddels de rente op spaargeld. “Kleinere banken, zoals Beobank, Deutsche Bank, Argenta en AXA, lanceerden de voorbije dagen spaarproducten die netto evenveel of iets meer dan de staatsbon opleveren. Al zijn er in bepaalde gevallen voorwaarden aan gekoppeld”, schrijft De Tijd.

De renteverhoging is precies wat de Belgische minister van Financiën Vincent Van Peteghem beoogde. Terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) de rente de afgelopen maanden verhoogde, profiteren spaarders daar maar mondjesmaat van.

Belgen die zich inschrijven op de staatsbon, krijgen een rente van 2,81 procent. Dat is fors meer dan de grote banken op dit moment bieden. Ook in Nederland zijn ABN Amro, ING en Rabobank erg zuinig, meldde Kassa onlangs. Nederlandse spaarders lopen door de lage rentes bij elkaar 1,8 miljard euro aan spaarrente mis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Troy3
Troy325 aug. 2023 - 6:56

Het verschil in rente op spaargeld en rente op leningen die de banken in Nederland bedienen daar zouden ook de kosten voor bankpassen ed in moeten zitten. Maar naar het grote verschil wat voor de banken meer winst oplevert worden de zg kosten van de bank passen ieder jaar verhoogt wat ook meer winst genereert. De banken hebben daarnaast ook minder kantoren dus ook minder service aan de klanten alles moet digitaal dus nog meer winst. Ons overheid doet daar niks tegen last de burger maar doodbloeden maar wel vastleggen dat we alles financieel digitaal moeten afhandel. Dus weer een grote lobby van de banken bij de overheid

EenMening3
EenMening324 aug. 2023 - 16:29

Een goede zet van de Belgische regering. In Nederland zijn de rentepercentage hoger, maar er kan nog wel iets bij.