Spaarders die alleen een spaarrekening hebben bij ABN AMRO, ING of Rabobank, laten gezamenlijk 1,8 miljard euro aan spaarrente liggen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
De vergelijker voerde een onderzoek uit met Factsnapp waaruit blijkt dat 48 procent van de Nederlanders niet spaart bij een andere bank dan de drie grootbanken. “Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) stond er tussen juni 2022 en mei 2023 gemiddeld 368 miljard euro aan spaargeld op Nederlandse spaarrekeningen. Als je er vanuit gaat dat 48 procent van dat spaargeld bij deze grootbanken staat, dan gaat het om 176,7 miljard euro aan spaargeld dat enkel bij ABN AMRO, ING of Rabobank staat”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.
Gemiddeld kregen spaarders op een spaarrekening bij ABN AMRO, ING en Rabobank 0,21 procent rente tussen juni 2022 en mei 2023. Dat komt neer op bijna 371 miljoen euro rente over die 176,7 miljard euro.
“Maar er was veel meer rendement te behalen”, legt Bulthuis uit. “De gemiddelde spaarrente op alle beschikbare spaarrekeningen in de Nederlandse markt samen van juni 2022 tot en met mei 2023 was gemiddeld 0,5 procent. Op een gemiddelde spaarrekening was er over die 176,7 miljard euro dus 875 miljoen euro aan rente te verdienen. En als ze spaarden op de spaarrekening met de hoogste rente in die periode, hadden ze gemiddeld zelfs 1,25 procent rente kunnen opstrijken, oftewel 2,2 miljard euro. Als je naar dit laatste bedrag kijkt, hebben de spaarders die enkel bij één van de grootbanken sparen dus zelfs 1,8 miljard euro aan rente laten liggen.”
Het bedrag dat spaarders mislopen door enkel bij de grote banken te sparen, loopt de laatste maanden zelfs nog verder op, ziet Bulthuis. “Ondanks dat de spaarrentes bij vrijwel alle banken stijgen, neemt het verschil tussen de drie grootbanken en de gemiddelde en hoogste spaarrentes in de markt toe. Op dit moment krijg je bij ABN AMRO, ING en Rabobank 1 tot 1,25 procent rente op je spaarrekening. De hoogste spaarrente staat nu op 2,7 procent. Op jaarbasis zouden spaarders bij de grote banken nu dus al tot 2,7 miljard euro aan rente mislopen. Een goede reden dus om met in elk geval een deel van je spaargeld op zoek te gaan naar een bank met een betere rente.”
Bijna de helft van de Nederlandse spaarders laat dus veel geld liggen door niet over te stappen. “Bovendien weten veel spaarders niet eens hoeveel spaarrente ze krijgen”, zegt Bulthuis. Uit het onderzoek dat Geld.nlsamen met Factsnapp deed, blijkt dat ruim 35 procent van de Nederlanders niet weet hoeveel spaarrente ze krijgen op hun spaarrekening. “Deze mensen weten dan ook niet hoeveel geld ze nu onopgemerkt mislopen door niet over te stappen naar een ander spaarbank”, stelt Bulthuis. “En dit terwijl de spaarrentes van verschillende banken vergelijken en online een nieuwe spaarrekening openen al in een paar minuten geregeld is.”
Bron: Geld.nl
Thema's:
Leuk hoor dat zoeken naar een half procentje meer rente. Desnoods naar het buitenland. Op € 30.000,= scheelt dat je € 150,= per jaar. Als die buitenlandse bank failliet gaat mag je, in hun taal dus Zweeds of Turks, je garantie gaan regelen. Heel veel succes daarmee
Ach, dat geklaag over de banken... Veel van die grote banken hebben een hele tijd langlopende hypotheken verstrekt tegen soms maar 1,5% rente. Zelf ook een hypotheek 20 jaar tegen 1,7%. Dan kun je begrijpen dat je nu niet direct 4% rente krijgt op je spaargeld. Pas op met buitenlandse banken (Zweden bijv.). In niet-euro landen kunnen koersverschillen behoorlijk roet in het eten gooien. En als je wat lef hebt, ga dan sparen bij een Argentijnse bank. Spaarrente van 17%! Niet huilen als die bank omvalt en je bent je spaarcentjes kwijt... NIBC lijkt me momenteel een nette depositospaarrekening te hebben. Nu 3 maanden je geld vastzetten en 2% rente krijgen. Denk dat ik dat maar doe...
Veel mensen zijn bang of te lui om moeite te doen voor een hogere rente en blijven bij díe grote banken ik heb bijv yapi credi onbekende naam maar wel een hoge rente valt onder Nederlandse depositogarantieregeling telefonisch bereikbaar afschriften per mail maar je moet even moeite doen om papieren in te vullen en op te sturen je krijgt de voorwaarden op papier maar misschien blijf je liever bij díe grote banken die niks met je hebben en een lage rente geven succes
Laag houden van de rente in plaats van het bieden van reële rente is een verdienmodel ten gunste van de ( al zo armlastige ) aandeelhouders. Op deze wijze verdwijnt de gepaste rente in hun zakken.
Kijk eens bij Argenta, prima bank om te sparen. Succes en groet, Liesbeth.
Zou fijn zijn als jullie ook betrouwbare banken die hoge rente geven, vernoemen
Wat is een 'betrouwbare' bank? Lastig hoor. Waar gaat het dan precies om? Rente, omgaan met de klant, winst, milieu, arbeidsvoorwaarden? Maar bij een spaarrekening altijd een keuze maken voor een aanbieder die een depositogarantie kent. Bij omvallen van zo'n bank is uw spaargeld gegarandeerd.
Ach het is toch bekend dat de grootste graaiers bij de banken ,ze maken alle diensten duurder stel je voor dat ze te kort komen .
Dit is Nederland ten voeten uit! De banken in Nederland zijn de grootste zakkenvullers die er bestaan en krijgen alle medewerking van Den Haag. Het is om echt misselijk van te worden zoals je in dit land tegenwoordig door allerlei instanties als burger/consument behandeld wordt.
en bij welke BETROUWBARE bank zou je dan wel moeten zijn? Dat lees ik niet in het artikel, want als "onwetende" loop je natuurlijk wel een gigantisch risico dat je dan alles kwijt bent?
Kijk eens op eerlijkegeldwijzer.nl onder het kopje banken. Daar kun je banken vergelijken en een keuze maken die het beste bij je past. En altijd voor een instelling gaan die onder een depositogarantiestelsel valt.
Ook de banken letten naast de AH op de kleintjes. Vooral om ze zoveel mogelijk te tillen naast de maandelijkse kosten die je nog steeds moet betalen bij hun steeds hogere recordwinsten. GRAAIERS
Wanneer ik een spaarrekening wil openen bij een andere bank moet ik daar ook een betaalrekening openen wat mij maandelijks dan weer veel geld kost. Sparen bij twee banken is daardoor alleen voor de grote spaarders.
Dat is niet waar! Lloyds Bank om er 1 te noemen geeft per 22-08 a.s. 2 1/5% rente, geen kosten NIETS. oh ja en het deposito stelsel is van toepassing.
Dat is NIET waar. Om er 1 te noemen Lloyds Bank geeft per 22-08 a.s. 2 ,1/5% rente GEEN KOSTEN. Oh,ja en valt onder het deposito stelsel.
Beetje onzin deze berekeningen. Ja, alles bij elkaar optellen geeft grote getallen. Maar voor de gemiddelde spaarder heeft dit zeer weinig waarde. Als je 5000 euro spaargeld hebt maakt het maar weinig uit of je nu 50 euro of 60 euro rente ontvangt. Voor die 10 euro een uur werken om je geld van een bank naar andere bank te verplaatsen is de moeite niet waard.
En de banken maar klagen dat ze niet genoeg verdienen. Ing bank maakt inmiddels ook al meer dan 2 miljard (per kwartaal) winst. AH 2.5 miljard winst,maar we werken op het scherpste van de snede zei de topman,die zelf 6.5 miljoen euro per jaar opstrijkt.
Veel angst bij spaarders die alleen bij de grote banken sparen ligt in het fijt dat er in het verleden enkele banken omvielen waarvoor geen bankgarantie gold. Spaarders raakte toen veel geld kwijt.
Via Raisin is de opbrengst: =176700000*2,5/100 = 4417500. Ruim 4,4 miljard. In de andere EU landen hebben banken soortgelijke garanties als in Nederland.
En als je dan je spaargeld overzet van bank A naar bank B mag je ineens gaan uitleggen hoe je aan dat geld gekomen bent. Want iedere Nederlander is tegenwoordig verdacht...
Dat is natuurlijk niet waar. De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moet voorkomen dat criminelen via hun rekeningen geld witwassen dat ze met misdaad hebben verdiend. Dat geld word nogal eens verdiend met drugshandel en wordt uitgegeven aan allerlei duistere zaken zoals wapens. Daar worden dan weer tig moorden mee gepleegd, zoals op een advocaat of misdaadjournalist.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!