Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BBC krabbelt terug na knieval voor conservatief rechts en geeft Gary Lineker baan terug

  •  
13-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1111 keer bekeken
  •  
ANP-464734221

De BBC heeft excuses aangeboden aan voetbalanalist Gary Lineker die ook weer terugkeert als presentator van het populaire programma Match of the Day. Eerder moest Lineker gedwongen een stap terugdoen, nadat hij via Twitter het Britse asielbeleid had vergeleken met nazi-Duitsland.

De tweets van Lineker wekten de woede van conservatief rechts Groot-Brittannië, waaronder ook de regerende Conservatieve partij. Die heeft sowieso al de pijlen gericht op de Britse publieke omroep die volgens de Conservatieven te kritisch is op de regering. Dat leidde ertoe dat de BBC zich haastte om Lineker aan de kant te schuiven.

Dat viel weer niet in goede aarde bij de overige BBC-medewerkers. Nadat Lineker was afgeserveerd, besloten zijn collega’s bij Match of the Day ook een stap opzij te doen uit solidariteit met de oud-topvoetballer. Het gevolg was dat Match of the Day afgelopen weekend alleen de samenvattingen van de wedstrijden liet zien, zonder commentaar en zonder analyses, omdat er niemand meer was om dat te doen. In stadions hielden supporters zaterdag borden omhoog met teksten als “Ik ben het eens met Gary”, “Migranten zijn welkom” en “Gary Lineker for prime minister”.

Komend weekend staat er wedstrijden in de Engelse bekercompetitie op het programma. Lineker presenteert doorgaans de uitzendingen van deze wedstrijden om de FA Cup. Het is nog niet zeker of Lineker dan alweer te zien is. De BBC heeft behalve de terugkeer van Lineker ook een onafhankelijk onderzoek ingesteld om richtlijnen te bepalen voor het sociale mediagebruik van zijn werknemers.

Meer over:

gary lineker, nieuws, bbc
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.