Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Massale steun voor Gary Lineker die van de BBC geen kritiek mag hebben op vluchtelingenhaat

  •  
12-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1724 keer bekeken
  •  
garylineker

Gary Lineker wordt overladen met steunbetuigingen uit de Britse voetbal- en televisiewereld sinds de BBC hem aan de kant heeft geschoven vanwege een tweet. De uitzending van Match of the Day, die normaal wordt gepresenteerd door Lineker, duurde zaterdag maar twintig minuten in plaats de gebruikelijke negentig minuten.

Vaste gasten in het programma, zoals de legendarische ex-voetballers Ian Wright en Alan Shearer, weigerden deze keer aan te schuiven bij het programma, omdat zij solidair zijn met Lineker. Ook zondag zal de voetbaluitzending veel korter zijn dan normaal, meldt The Guardian.

De BBC besloot Lineker te schorsen nadat hij zich deze week op Twitter kritisch had uitgelaten over de draconische plannen van de Conservatieve regering om vluchtelingen buiten de deur te houden. De Conservatieven willen bootvluchtelingen meteen opsluiten en deporteren zonder hun de kans te geven om een asielprocedure te doorlopen.

De voormalige spits van Leicester, Everton, Barcelona wees er in zijn bericht op dat het Verenigd Koninkrijk al veel minder vluchtelingen opvangt dan andere Europese landen. Hij noemde het Conservatieve voorstel “onmetelijk wreed”. Ook vergeleek hij de retoriek over asielzoekers met de taal die in de jaren dertig in Duitsland werd gebruikt om bevolkingsgroepen te ontmenselijken.

De BBC vindt dat Lineker zich niet mag uitlaten over politiek, maar heeft de afgelopen jaren niets ondernomen tegen andere tv-sterren die precies hetzelfde deden. Zo mocht Lord Alan Sugar van ‘The Apprentice’ mensen oproepen om op de Conservatieven te stemmen én een tweet plaatsen waarin hij Labour-leider Jeremy Corbyn met Adolf Hitler vergeleek.

Behalve voetballers en televisiemedewerkers scharen ook voetbalfans zich achter Lineker. In stadions hielden supporters zaterdag borden omhoog met teksten als “Ik ben het eens met Gary”, “Migranten zijn welkom” en “Gary Lineker for prime minister”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.