Joop

Amsterdam wil ultrarechtse demonstratie met Holocaust-ontkenner niet bij oorlogsmonument op de Dam

  •  
03-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1294 keer bekeken
  •  
28028939701_9798ebc4ad_k

© cc-foto: Viv Lynch

De gemeente Amsterdam wil een demonstratie komende zondag van onder meer Forum voor Democratie en de groep rond coronaontkenner Willem Engel verplaatsen naar het Museumplein. Burgemeester Halsema stelt dat de openbare orde daar beter bewaakt kan worden. Op de demonstratie spreekt David Icke, een complotfantast die onder meer berucht is vanwege zijn antisemitische praatjes en ontkenning van de Holocaust. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Samen voor Nederland, een ultrarechtse club die eerder 20.000 mensen op de been kreeg in de hoofdstad.

Onder meer het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) en vrijwel de voltallige gemeenteraad van Amsterdam hebben het stadsbestuur gevraagd het optreden van Icke te verhinderen maar dat zou juridisch onmogelijk zijn. Wel heeft de gemeente gevraagd aan de immigratiedienst IND verzocht Icke uit Nederland te weren. Of dat verzoek succesvol is, is niet bekend. Alleen Forum voor Democratie en de plaatselijke SP willen dat er geen actie ondernomen wordt tegen de holocaustontkenner.

De bijeenkomst zorgt voor veel onrust onder de bevolking van de zwaar door de jodenvervolging getroffen stad. Er zijn minstens drie tegendemonstraties aangekondigd en de gemeente zegt 'wanordelijkheden' te vrezen. Daarom wil ze de verzamelplek verplaatsen. De organisator weigert dat.

De gemeente stelt in een verklaring:

Een politieoptreden in een dergelijke situatie op de Dam brengt extra risico’s met zich mee. De nabijheid van de vele drukke nauwe winkelstraten, attracties, musea en de aanwezigheid van grote aantallen bezoekers op de zondagmiddag bemoeilijken een mogelijk noodzakelijk optreden door de politie. Ook lopen winkelend publiek en voorbijgangers het risico in de drukte van de demonstraties terecht te komen. Daarbij komt dat de verschillende geluiden, zeker bij een grote opkomst, op de Dam relatief moeilijk van elkaar te scheiden zijn.

cc-foto: Viv Lynch 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Jopie666
Jopie6664 nov. 2022 - 15:37

Heel goed dat een extreem rechtse wappie niet mag komen. Achterlijke Imans van het ware geloof zijn ook niet welkom. Of hebben ze wat gemeenschappelijk?

Sven Stevin
Sven Stevin3 nov. 2022 - 21:04

Goede zaak hoor dat deze antisemiet niet op de Dam bij het oorlogsmonument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog waar vooral zovele joden het slachtoffer van waren toegelaten wordt. Maar wel vreemd dat het anderen al demonstrerend op de Dam bij hetzelfde monument wel altijd, en dus niet één keer, is toegestaan al zwaaiend met vlaggen en spandoeken met hakenkruizen.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens4 nov. 2022 - 9:56

@ Sven Stevin Jij schrijft: Maar wel vreemd dat het anderen al demonstrerend op de Dam bij hetzelfde monument wel altijd, en dus niet één keer, is toegestaan al zwaaiend met vlaggen en spandoeken met hakenkruizen. Dat is dus flauwekul. Mensen die demonstreren met een hakenkruis worden aangehouden. https://www.nhnieuws.nl/nieuws/308155/man-die-hakenkruis-droeg-tijdens-demonstratie-opgepakt-justitie-start-onderzoek

Mokker
Mokker4 nov. 2022 - 10:45

Alle antisemieten worden gelijk behandeld volgens de Nederlandse wet, maar sommige antisemieten zijn gelijker dan anderen.

Zandb
Zandb4 nov. 2022 - 11:20

Sven Ben ik toch reuze benieuwd, wie er dan toegestaan was om zijn antisemitisme bot te vieren op De Dam.

Sven Stevin
Sven Stevin4 nov. 2022 - 23:57

@Zandb Waarom houd je je van de domme als je weet dat ieder geval, met elke context, waarin demonstranten met hakenkruizen op vlaggen of spandoeken demonstrerend en helemaal bij het Nationaal Monument op de Dam zich schuldig maken aan antisemitisme? https://niw.nl/bdser-israelis-zijn-kakkerlakken/

Mokker
Mokker3 nov. 2022 - 19:40

Bij eerdere demonstraties op de Dam werd er niet zo moeilijk gedaan over een beetje 'Khaybar' roepen.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 nov. 2022 - 22:16

Dat was te belangrijk volgens de dienstdoende burgemeester.

Zandb
Zandb4 nov. 2022 - 8:12

Mokker Ooit was er ook een tijd dat de Dam het middelpunt was van onrust. Daar deed men in eerste instantie ook niet zo moeilijk over..... Later is men van inzicht veranderd.

KritischKijken
KritischKijken3 nov. 2022 - 19:28

Goeie stap. Heel principieel ook. Consequent voortzetten bij demonstraties of herdenkingen waar 'de tegenpartij' komt opdagen. Wel consequent zijn nu.

1 Reactie
Zandb
Zandb4 nov. 2022 - 8:14

Kijken Dergelijke afwegingen- je zal hem maar moeten maken met al die hijgende mensen in je nek - worden al sinds jaar en dag gemaakt. De ene keer wat handiger dan de andere keer, want mensenwerk.

Greendutch
Greendutch3 nov. 2022 - 18:54

idioten -die besturen, ambtenaren, politici etc reptiel noemen- horen in een inrichting, > liefst geïsoleerd van anderen om te voorkomen dat die bang gemaakt worden

onyxcumulus
onyxcumulus3 nov. 2022 - 16:46

Waarom eigenlijk elke keer Amsterdam?! Ga lekker in je eigen tuin of op je zolder demonstreren. Rot gewoon op....en blijf weg uit Amsterdam...

DaanOuwens
DaanOuwens3 nov. 2022 - 13:52

Ik snap de gemeente Amsterdam wel, maar ik denk dat het achterhaald is. Ook een eventueel conflict met andere betogers is geen sterk argument. Eigenlijk moet Amsterdam dan twee demonstraties mogelijk maken. Maar de kern blijft of het erg is als er fascisten op de dam staan. Dat is wel zo, maar die staan er ook bij allerlei herdenkingen op 4 en 5 mei. De PVV, het FvD en andere clubs doen dan ook gewoon mee. Dus ik vind het wat gek om nu alles uit de kast te halen om Icke te weren. Als hij daar zijn verhaal houdt laat dat mooi zien waar Nederland is aangeland, en meer Europese landen uiteraard. En ook Cidi heeft nu nog problemen terwijl die er niet zijn als Israël Palestijnse kinderen doodschiet. Die club heeft ook doelbewust oogkleppen opgezet. Er is dus een soort bizarre werkelijkheid ontstaan waarin de meest extreme zaken mogelijk zijn. En er zijn nogal wat mensen die ontkennen dat het zo is. Wellicht dat Icke op de Dam mensen wakker laat schrikken die nu van mening zijn dat het allemaal best heel goed gaat. Dan heeft die malloot onbedoeld toch iets zinnigs bereikt.

1 Reactie
Karingin
Karingin3 nov. 2022 - 15:42

Het gaat om de logistiek, de infrastructuur…het is daar altijd stervensdruk, veel kleine straatjes, trams die af en aan rijden. Dat maakt het voor de politie lastig om zich strategisch op te stellen en op te treden

Eenfijnemaatschappij
Eenfijnemaatschappij3 nov. 2022 - 12:13

Het is mij nooit duidelijk geworden waarom veel coronaontkenners/antivaxers, nu opeens voor Icke zijn, en ook voor Poetin. Het lijkt of veel van deze mensen niet voor zichzelf kunnen denken. Waarom volgen veel mensen Baudet blind? Ik ben ook lid van een politieke partij, maar ben het niet altijd met ze eens. En waarom willen mensen steeds de controverse opzoeken? Waarom zoiets organiseren vlak naast een oorlogsmonument? Hierboven staat ook dat de organisator weigert de verzamelplek te verplaatsen. Waarom? Waarom niet meer empathie voor de joodse medemensen?

2 Reacties
Elberfeld
Elberfeld3 nov. 2022 - 18:11

"Waarom volgen veel mensen Baudet blind?" Zoals Trump voor arme mensen het prototype van "een succesvolle zakenman" is, is Baudet voor domme mensen het prototype van "een onafhankelijke, dwarse intellectueel." Daarbij heeft hij het vermogen om zichzelf te presenteren als een martelaar, die ondanks zijn vijanden en verraderlijke voormalige vrienden doorgaat met zijn strijd. Zo'n "ik tegen de rest van de boze buitenwereld"-frame wekt sympathie. Je moet je niet afvragen waarom niemand hem verder mag, of wat zijn strijd nu precies inhoudt. Maar zijn publiek houdt zich met dat soort vragen ook niet bezig.

Eric Minnens
Eric Minnens3 nov. 2022 - 18:27

@Eenfijne "Waarom?" Serieuze vraag? Over Forum? Over Baudet? Waarom nu denk jij dat Thierry Baudet het FvD in het leven heeft geroepen? Anders gezegd: volg jij hem wel eens een beetje? Nog een waarom-vraag: Waarom zijn de bananen krom? Antwoord: Om het Forum voor Democratie adequaat uit te kunnen beelden. Allemaal kromme bananen immers. PS In Italië zijn het mutatis mutandis dan weer geen bananen, die op chaos uitzijn. Maar meloenen. (Meloenen = Meloni.) De vraag daar is: Waarom zijn de meloenen hol? ('bol' mag ook) Ook moet ik bij Meloni steeds aan de bloemkolen van André van Duijn denken. Maar dit terzijde. (Hopelijk kun je mij nog volgen. Ik laat mijn fantasie wel eens een beetje gaan... Misschien nu wel om een zekere chaos te creëren... 😉)

Joop  den Uil
Joop den Uil3 nov. 2022 - 11:04

Amsterdam kan wel zoveel willen maar iemand de toegang ontzeggen mag niet zolang deze persoon niet gezocht wordt door justitie.

4 Reacties
Bernie2
Bernie23 nov. 2022 - 11:22

Oneens. Als de openbare orde in het geding is heeft Halsema als top-ambtenaar veel macht. En terecht.

Eenfijnemaatschappij
Eenfijnemaatschappij3 nov. 2022 - 12:06

Oneens. Als is risico is op rellen, heeft de burgemeester invloed. Het belangrijkste is dat de veiligheid in de stad gewaarborgd is, tot zover mogelijk.

Eenfijnemaatschappij
Eenfijnemaatschappij3 nov. 2022 - 12:14

Volgens mij ben je geen jurist.

r v b
r v b3 nov. 2022 - 13:07

Mag wel, kijk maar eens hoeveel imams geweerd werden uit Nederland.

Bernie2
Bernie23 nov. 2022 - 10:47

Maar nog steeds krijgen deze trieste FvD reptielen een belangrijk podium in de stad. Verdomd jammer. Waarom worden deze donkerbruine- en staatsgevaarlijke hufters niet naar een desolaat stukje haventerrein verwezen? Waar ze zich trouwens in goed gezelschap weten, want het barst er van de ratten.

1 Reactie
Eenfijnemaatschappij
Eenfijnemaatschappij3 nov. 2022 - 12:17

Ratten zijn overigens hele intelligente dieren. Een tijdje geleden heeft eentje een onderscheiding gehad voor het opruimen van vele granaten in oorlogsgebied.

EenMening3
EenMening33 nov. 2022 - 9:47

"Of dat verzoek succesvol is, is niet bekend. Alleen Forum voor Democratie en de plaatselijke SP willen dat er geen actie ondernomen wordt tegen de holocaustontkenner." Dat valt me tegen van de Amsterdamse SP. Deze club is op zijn zachtst gezegd geen vriend van Israël maar om dan voor dezelfde positie te kiezen als FVD geeft toch wel te denken. Het is begrijpelijk dat burgemeester Halsema geen veldslag bij het Nationaal Monument wil riskeren. Zij loopt wel het risico dat het nu op het Museumplein volledig uit de hand loopt en dat we dezelfde taferelen zullen zien als tijdens de demonstraties tegen de coronamaatregelen.