Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aanklachten tegen Oostenrijkse minister van Milieu even kansloos als aangifte van Wilders tegen Timmermans

  •  
19-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1851 keer bekeken
  •  
leonore

Met dank aan de Oostenrijkse minister van Milieu Leonore Gewessler kwam de Europese Natuurherstelwet er deze week toch door. De Groene minister zorgde er maandag voor dat de verordening de laatste horde kon nemen in de Raad van Ministers.

De voorstem van Gewessler leidde tot boze reacties. Van Caroline van der Plas natuurlijk, maar ook van Gewesslers coalitiepartners. Zo klaagt bondskanselier Karl Nehammer van de christendemocratische ÖVP haar aan, omdat ze zogenaamd misbruik zou hebben gemaakt van haar functie. Dat deed Nehammer niet alleen in eigen land maar ook nog eens bij het Europese Gerechtshof.

De aanklachten werden door Nederlandse tegenstanders van de Natuurherstelwet met luid gejuich onthaald. “De wijze waarop dit besluit er nu doorheen is gekomen is niet zuiver”, meent BBB-Europarlementariër Sander Smit bijvoorbeeld. Hij betwijfelt “of deze stemming überhaupt geldig was”.

Maar volgens experts zijn de aanklachten tegen Gewessler ongeveer even kansloos als de aangifte die Geert Wilders onlangs deed tegen Frans Timmermans. De Volkskrant schrijft: “Beide aanklachten begeven zich op juridisch onbekend terrein. Maar deskundigen in Oostenrijkse en Duitse media geven de bondskanselier weinig kans. En mocht Gewessler worden bestraft, dan pas lang na de Oostenrijkse verkiezingen.

In eigen land lijkt Gewessler alleen maar populairder te zijn geworden door het redden van de Natuurherstelwet. Volgens peilingen is 85 procent van de Oostenrijkse bevolking voor de Europese verordening die ervoor moet zorgen dat de natuur verbetert.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.