Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Zeit der Geheimnisse S01E01: de geschiedenis herhaalt zich

  •  
20-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
Zeit der Geheimnisse
Het familiedrama draait om een erfelijk geheim dat tijdens een kerstdiner boven water komt.
Als een verhaal iets nodig heeft, is het conflict. En wat is een betere enscenering voor conflict dan het kerstdiner? Families komen bij elkaar, de gezelligheid is niet-onderhandelbaar en dat levert, zeker in fictie, vaak spanningen op. Zo ook in Zeit der Geheimnisse, een Netflix-Original uit Duitsland, gebaseerd op een Netflix-Original uit Spanje (Dias de Navidad van Pau Freixas).
Als een familie bij elkaar komt in een huis aan de Duitse kust lijkt het er in eerste instantie op dat oma Eva zojuist is overleden. Dochters Vivi en Lara en hun moeder Sonja rouwen, terwijl huishoudster Ljubi zich alvast aan sieraden en bontjassen helpt. Als de oma vervolgens springlevend uit bed komt, zet dat een keten van gebeurtenissen in werking, die teruggrijpen naar twee andere periodes – kerst 1987 en kerst 2004.
Zeit der Geheimnisse
De miniserie (er zijn in totaal drie afleveringen) draait om een geheim dat de oma bij zich draagt en deze kerst naar buiten besluit te brengen. Er wordt geloofwaardig geacteerd en het script is sterk, maar het schakelen tussen de verschillende periodes – waarbij sommige acteurs vervangen worden door jongere acteurs en andere juist ook de jongere versie van zichzelf spelen – maakt dat je soms niet helemaal weet waar je bent in het verhaal.
Zeit der Geheimnisse
De thematiek die zich door het heden en de flashbacks weeft draait om dromen en verlangens, kiezen tussen gaan en blijven, en hoe mensen soms gedoemd zijn bepaalde aandoeningen door te geven van generatie op generatie – het lukt de verschillende vrouwen uit verschillende tijden niet iets wezenlijks in zichzelf volledig te ontsnappen. Zo zijn er goede en slechte vriendjes, verslavingen en verwaarlozingen en vooral veel onvervulde verlangens. Het ontvouwen van die erfelijke herhalingen, met de flashbacks die haastig op elkaar volgen, geeft de serie een zeer aannemelijke tragiek die bij vlagen zelfs weet te ontroeren.
Zeit der Geheimnisse
‘We beginnen elkaar nu pas te leren kennen’, zegt dochter Vivi aan het eind van de eerste aflevering over de familie. Dat belooft veel goeds voor wat er nog gaat volgen.
Zeit der Geheimnisse S01, vanaf 20 november 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!