de Lagarde

Winning Time S02E01: kapitalisme én basketbal in de eighties

  •  
07-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
quincy-isaiah-solomon-hughes-delante-desouza-austin-aaron-jimel-atkins-devaughn-nixon

© Warrick Page / HBO

Nadat in het eerste seizoen de eerste triomf van de Los Angeles Lakers in de jaren 80 centraal stond zetten de basketbalsterren, coaches en entrepreneurs zich schrap voor een tweede ronde. 

Het is de zomer van 1980 en NBA-sterren Kareem Abdul-Jabbar (Solomon Hughes) en Earvin ‘Magic’ Johnson (Quincy Isaiah) kunnen elkaar nog steeds niet uitstaan. Abdul-Jabbar is gewend om de natuurlijke leider te zijn van de Los Angeles Lakers; Johnson probeert de basketballer die een aanzienlijk stuk groter dan hem is van de troon te stoten. Het is aan coach Paul Westhead (Jason Segel) en zijn assistent Pat Riley (Adrien Brody) om deze rivaliteit in te dammen, terwijl ze tegelijkertijd zoeken naar een nieuwe strategie. Westhead en Riley willen nog een keer kampioen worden en zullen zichzelf moeten heruitvinden.

Entrepreneur Jerry Buss (John C. Reilly) is intussen bezig zijn Lakers strategisch te herpositioneren. Door veranderend beleid zullen basketballers meer rechten krijgen en dus probeert Buss zijn sterren voor langere tijd vast te leggen door ze meer te betalen. Sowieso moet er meer geld binnengehaald worden, maar Winning Time speelt zich af in de ‘gloriedagen’ van Ronald Reagan waarin het adagium ‘schuld = goed’ geldt volgens Buss’ dochter Jeanie (Hadley Robinson). En dan zijn er de Boston Celtics, die bouwen aan een team, met onder meer Larry Bird en Kevin McHale, dat nog weleens een bedreiging kan vormen.

michael-chiklis-sean-patrick-small

© Warrick Page / HBO

Showrunners Max Borenstein en Jim Hecht verbinden op knappe wijze klein zeer en grote politieke ontwikkelingen in de eerste aflevering van het tweede seizoen dat draait om de periode 1980-1984. Hun creatie werd vorig jaar nog beticht van historische fouten, maar kabelzender HBO wees de critici er terecht op dat Winning Time een dramatisering is. Bovendien weten de mannen de tijd van toen met een dynamische montage, een vintage look (inclusief VHS-tapes) en een indrukwekkend production design op knappe wijze tot leven te brengen. De jaren 80 zijn misschien voor sommigen onder ons niet erg ver weg, maar ogen in deze dramareeks, met al het kapitalistisch gestuntel en atletisch amateurisme, als een eeuwigheid geleden.

Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty S02, vanaf maandag 7 augustus 2023 wekelijks bij HBO Max

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!