de Lagarde

Wie is de Mol? S20E09: Mol Nathan slaat weer toe!

  •  
08-03-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Hoofd
Wat een anticlimax. Wéér gaat er niemand naar huis. Leuk, zo’n finale met z’n vieren, maar 3 afleveringen zonder exit – dat is wel erg karig. Over het doen en laten van de Mol: Nathan laat zich weer zien.
Behalve het feit dat er wederom geen exit plaatsvond, waren de opdrachten andermaal teleurstellend. We lopen ze even een voor een door.
De eerste opdracht is esthetisch een echte WIDM-opdracht. Klein tempeltje, kinderen die kungfu beoefenen en een drone die het allemaal fijn in beeld brengt. Prima televisie. De crux zit hem hier aan het eind. Wederom mag Nathan, als penningmeester, een belangrijke keuze maken. Zeer opvallend dat hij ALWEER in een sleutelpositie is gebracht – waarom willen de andere kandidaten geen penningmeester zijn, want het penningmeesterschap is dit seizoen heel veel waard – maar nog opvallender is de keuze die Nathan maakt. Let wel, Rik stelt: ‘Nathan, als jouw inschatting klopt, verdienen jullie het te winnen bedrag.’ Natúúrlijk moet je hier als kandidaat zeggen dat het andere duo het niet weet! Het andere duo kan dan namelijk elk mogelijk fout antwoord zeggen, bijvoorbeeld 1.000.000 euro (zeker fout), waardoor het te winnen bedrag zeker is gewonnen. Immers: Nathan had voorspeld dat het foute antwoord zal worden gegeven, dus zijn inschatting klopt dan. Gratis geld! Nee, Mol Nathan zegt dat ze het antwoord wél weten, waardoor het juiste bedrag wél gezegd moet worden. Slim gespeeld van de Mol. Hoeveel makkelijker was het geweest als Nathan gewoon had voorspeld dat ze het antwoord niet wisten?
Rik
Die foodtrucks in opdracht twee is natuurlijk heel erg geinig. Nederlandse producten in het buitenland. Haha, gekke jongens, die Ollanders! Wat vrij onduidelijk is, is dat het hier gaat om het aantal transacties. Dus niet om het geld dat wordt verdiend met de verkoop van de producten. Wisten de kandidaten dat van tevoren? Vast niet. Anders verkochten ze wel elk product voor een laag bedrag. Nathan en Buddy kwamen hier als verkoper goed tot hun recht, wat grappige televisie oplevert. Maar heel verheffend en origineel: nee. Ja, je zou kunnen stellen dat de Mol hoge bedragen voor de waar rekent die wordt verkocht, zodat er niet veel transacties plaatsvinden, maar goed. Een opdracht waar we niet veel mee kunnen. O ja: rookworst van de grill? Gatver!
De laatste opdracht van dit seizoen – zonder dat de kandidaten dat op het moment van spelen weten – is een soort mastermind met de Mol. Psychologie en omgekeerde psychologie van de koude grond. Het bellen met de Mol is leuk bedacht, maar de opdracht is tamelijk ingewikkeld voor kijkers om te volgen en eigenlijk finaleopdracht onwaardig.
Nathan!
Toch even inhoudelijk: Rob + 0 euro, Nathan + 500 euro, Miljuschka + 1.500 euro en Buddy + 500 euro. Er is dus netto 2.500 euro in de pot gekomen tijdens deze opdracht. Mooi resultaat. Maar is er nog gemold? Dat is bijna niet te doen, maar laten we even focussen op Nathan. Het is de laatste kans om nog even flink de pot te spekken. Een kandidaat wil dit natuurlijk, een Mol niet. Nathan kiest om te spelen met 500 euro, waardoor er maar maximaal 500 euro verdiend kan worden. Best vreemd, aangezien Nathan eerder de kans om de Mol te ontmaskeren (in het park, met die waaiers) liet lopen in ruil voor een schamele 250 euro! Wederom een vreemde keuze van onze vriend met de mat! Want, let wel: voorafgaand aan deze aflevering dacht iedereen (!) die nu nog in het spel is, dat Leonie de Mol was. Alle kandidaten hebben dus alléén nog maar deze aflevering om te bepalen wie wel de Mol is. Als je dan in de gelegenheid bent om te bellen met de Mol, dan wil je die zo lang mogelijk aan de lijn houden om informatie te winnen. En niet al na 1 doos weer moeten ophangen. Voorafgaand aan deze opdracht zat er 11.200 euro in de pot. Het eindbedrag wat de winnaar volgende week mee naar huis neemt is dus 11.200 + 2.500 euro = 13.700 euro. Niet heel hoog. Een goed seizoen voor de Mol.
Bij de test blijkt ineens iedereen op Rob te zitten (waarom?) na het Leonie-debakel van vorige week. Dat moet gebaseerd zijn op de gek verlopen eerste opdracht... Wéér verdenkt niemand Nathan. Bizar? Zou dit het eerste seizoen zijn waarin de Mol niet gevonden wordt?
Het afsluitende praatje van Rik is weinig verheffend. Het werkt gewoon wat minder, zo met vier kandidaten. Er zijn er nog gewoon te veel die de Mol niet zijn. Maar laten we toch even inzoomen op wat Rik de kandidaten toedeelt, daar het gaat om het eventuele Molschap. Er valt wel iets op: de teksten van Rik verwijzen direct naar Nathan als Mol. De laatste woorden van Rik naar de 4 finalisten op een rijtje. Naar Miljuschka: ‘Of was dit jouw rookgordijn om je eigen motieven te verhullen?’ Naar Rob: ‘Was je hier als kandidaat of als Mol?’ Naar Buddy: ‘Was dat pure pech of precies wat je wilde?’ Naar Nathan: ‘Dat is niet coachen door een sportman. Dat is coachen door de Mol.’ En zie hier: Nathan is de enige bij wie Rik geen vraagteken plaatst, maar het zegt alsof het een feit is. En dat is het natuurlijk ook. Nathan is de Mol.
Mil
Rob
Buddy
Nathan
Vorige week zagen we al dat Miljuschka de Mol niet kán zijn en ook Buddy is eerder al ontmaskerd als kandidaat. Blijven alleen Rob en Nathan nog over die het kúnnen zijn. Wij zijn er in ieder geval compleet van overtuigd dat Nathan de Mol is.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!