de Lagarde

Wie is de Mol S20E04: nu ook al de winnaar bekend

  •  
01-02-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
Nathan
Dat Nathan de Mol is, kwamen we vorige week al achter. Nu blijkt er maar één iemand hem te verdenken: de winnaar.
Na de derde opdracht van de vorige aflevering – de opdracht met het theeservies – en dan vooral de paniekreactie van Nathan ná deze opdracht, zitten we volledig in de Nathan-tunnel. Ook in aflevering vier gaat Nathan verder met Mollen, op een vileine en doordachte manier. Maar als je het weet, ga je het zien.
Bij de eerste opdracht – met een bizar gevormde stok door een werkplaats vol porseleinen vazen geraken – ligt het voor de hand om te letten op het aantal gesneuvelde vazen om erachter te komen wie de Mol is. Fout! De Mol wil de aandacht niet op zich, dus hij gaat hier zeker trachten het parcours wél foutloos door te komen. Een gevallen vaas levert maar 75 euro mingeld op. Deze ‘opbrengst’ weegt voor de Mol niet op tegen de aandacht die hij hiermee genereert. Wat de Mol (lees: Nathan) hier goed doet, is door bij zijn beurt niet te kiezen voor de stok van 450 euro – wat hem was opgedragen door de groep, en ook was afgesproken – maar voor de stok van 250. Enerzijds verdient hij hier minder geld mee voor de pot. Anderzijds, en veel belangrijker, dwingt hij hiermee de onhandige Rob en de iets gezettere Miljuschka (ook haar woorden) om wél met die 450 euro-stok in de weer te gaan. Zie hier: Rob gooit drie vazen om (wat wil je ook met een hoed en tuinbroek!). Het noemen waard: Miljuschka legt heel knap het geheel foutloos af. Mag gezegd. De Mol (wederom, lees: Nathan) haalt zélf 200 euro minder op en dwingt Rob fouten te maken en nog eens 225 euro te verspelen. Slim spel.
Opdracht 1
Opdracht twee is een heerlijke opdracht. Zowel productioneel als om in te mollen. Het vreemde is dat na het eind er door de kandidaten vooral gesproken wordt over de teruggehangen sleutel door Buddy. Totaal irrelevant! We leggen uit waarom.

Aan het begin mag Nathan (lees: de Mol) de groep verdelen, omdat hij penningmeester is. Toeval dat hij net twee dagen eerder penningmeester is geworden? Wat Nathan hier goed doet is om de twee meeste verdachte personen van de vorige opdracht (Rob en Johan, zij gooiden samen vijf vazen om) de sleutelpositie te geven: die van verkeersleider. Als er dan iets misgaat, zal er eerst naar hun functioneren worden gekeken. Goed, dan die opdracht, waar vooral de geldconstructie heel interessant is. Even inzoomen. Bij 10 goed geparkeerde auto’s, die ook de juiste route hebben afgelegd, wordt er 2560 verdiend. Maar, bij elke foutgeparkeerde auto, halveert dit bedrag! Dus: bij 9 auto’s is dit 1280 euro en bij 8 auto’s slechts 640. Het parkeren van de auto’s op de juiste plek is niet zo moeilijk, het gaat hier om de juiste afgelegde routes richting die parkeerplaatsen. Als Mol wil je dus een plek in zo’n auto hebben, zodat je de auto’s wel op de goede parkeerplaats kan zetten, maar dan via een verkeerde route. Bijzonder onopvallend, maar uitermate effectief. Zo horen we Rik aan het slot van deze opdracht ook zeggen dat negen auto’s juist zijn geparkeerd, maar dat slechts zeven hiervan een juiste route hebben genomen. De Mol is dus duidelijk twee keer expres verkeerd gereden en heeft op deze manier IN IEDER GEVAL al 2560-640=1980 euro die NIET KAN WORDEN VERDIEND.

En wie zat er in zo’n auto? Nathan! Tja, hij mocht immers zelf kiezen waar hij zou zitten. Dat de kandidaten zich hierna focussen op Buddy en niet op de twee verkeerd afgelegde routes door Nathan, moet de Mol tot tevredenheid hebben gestemd. Reden genoeg voor een vreugdendansje.
Dansje
Na de test en executie, die eerder opdoemen dan gebruikelijk, volgt er een keuze voor groepsvrijstelling, joker of geld. De Mol kiest natuurlijk nooit voor geld – helemaal omdat de andere kandidaten niet zien dat je als Mol voor geld kiest, zodat je ook geen verdenkingen van je weg kan trekken – dus we kunnen nu ook Leonie, die 500 euro pakt, doorstrepen als Mol. Evenals Buddy, die ook 500 euro pakt. Maar dat konden we vorige week eigenlijk al, zoals we toen ook Johan konden uitsluiten.

Echter, het meest opmerkelijke moment van deze aflevering zat net hiervoor. We kregen als kijker zowaar van iedereen te horen wie ze verdenken. Daar valt veel uit af te leiden. Op een na noemt iedereen wel Leonie, Johan en Buddy als verdachten. Wij kijkers weten al dat zij niet de Mol zijn. Eén kandidaat maakt echter een andere keuze. Miljuschka zit vol in op Nathan. Als enige. In dit stadium van het spel al. Dat geeft haar zo’n onoverbrugbare voorsprong op de andere kandidaten die later misschien nog Nathan op het spoor komen, dat haar de winst bijna niet meer kan ontgaan. Zo weten we, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, na aflevering vier al wie de Mol en de winnaar zijn. We gaan de komende weken kijken wie de verliezende finalist wordt.
Test Mil
Zoals gebruikelijk sluiten we af met de hints. Deze week zijn dat er twee. We bespraken hier vorige week al de hint die uitkomt bij MOL NO NINE. Een vreemde hint, temeer omdat WIDM-hints nagenoeg nooit (of misschien wel nooit) in het Engels worden gegeven. Waarschijnlijker is dat de volgorde van de laatste zes letters niet klopt. Wanner we deze in een andere volgorde zetten – bijvoorbeeld in de volgorde van het openen van de kistjes in aflevering één, en niet de volgorde van toespreken door Rik – komen we uit bij MOL IN NEON. In de leader valt te zien dat er nog een laseropdracht in neonlicht volgt. We wachten af.

Maar de mooiste hint leidt wederom naar Nathan. Elke aflevering dit seizoen begint met een aankondiging van Rik om mee te spelen in de app. Hiervoor dient te worden ingelogd. In beeld zien we een telefoon met groen scherm waarin een tekst wordt ingetypt. Mét een tikfout! Er wordt getikt, en we citeren: Wie is de n (de N van Nathan), waarna de n wordt weggehaald en er ‘mol’ verschijnt. Ja, we zitten vol in die Nathantunnel!

N
M
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!