de Lagarde

Wie is de Mol? S20E03: een servies van e2700

  •  
25-01-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Nathan!
We kunnen twee mogelijke Mollen doorstrepen! De derde aflevering leert ons nog niet wie de Mol is, maar we kunnen wel zeggen dat twee kandidaten zeker niet de Mol zijn.
Allereerst die afleveringstitel: ‘Welvarend’. Voor het eerst een titel die niet uit elf letters bestaat. We dachten hier vorige week iets mee op het spoor te zijn, maar dat blijkt waarschijnlijk loos alarm. Mea Culpa.
Het zag er spectaculair uit, die hovercrafts, maar dat viel toch vies tegen. Zo hard gingen die dingen helemaal niet. Een klassieke opdracht, dat wel. Een opdracht die elk jaar in een soortgelijke vorm voorbijkomt, maar die bijna nooit goed wordt gespeeld en waarbij bijna nooit geld wordt binnengebracht. Buddy weet binnen no time de puzzel te kraken en bewijst hier eens temeer dat hij niet de Mol is. Een Mol zou zeker niet in zo’n vroeg stadium de oplossing openbaren. Goed, uiteindelijk is het een grote chaos en wordt er geen geld binnengehaald, maar dit ligt niet dus niet aan Buddy. Hoe zou de Mol zo’n opdracht dan wel aanvliegen? Nou, die zou zich heel erg laten sturen, zich er niet mee bemoeien. Geen extra moeite hierin stoppen. Precies zoals Miljuschka dat doet.

Opdracht 1
Tot slot nog even aandacht voor Claes – naar wie dus al meerdere verborgen hints hebben geleid (de tijd op de telefoon in de leader en de Morse uit het testbeeld, vorige week hier al uitgebreid besproken ) – die dus bij het slot van deze opdracht besluit om niet met Leonie naar de finish te varen, wat dus wel had gemoeten.
De tweede opdracht is weinig verrassend. Mooi, dat wel, al die gigantische beelden van Chinese grootheden. Prima exposure voor het voormalige keizerrijk. Best knap dat er uiteindelijk nog twee juiste enveloppen worden binnengehaald. Als kijker leken de omschrijvingen van Miljuschka en Cleas nogal summier, namelijk. Goed, Leonie deed heel raar bij de start van de opdracht. Ze wees direct bij het begin al het juiste beeld aan, maar besloot vervolgens tóch even verder te kijken – iets wat dus duidelijk niet mocht. Gek, temeer omdat ze soortgelijk gedrag al vertoonde bij opdracht twee van aflevering een, met die telefoonfoto’s op de markt. Opmerkelijk. Verder een opdracht om ook weer snel te vergeten. Nog even een kleine notie: slaapt Rob ook met een hoed op?
Daar gaat Leonie
De meest bijzondere opdracht, en waar we het meest zicht kregen op de identiteit van de Mol, is de derde opdracht. Het servies dat bij elkaar moet worden gezocht lijkt goed te doen. Uiteindelijk komt het aan op het laatste serviesstuk: het theepotje. En dan beginnen de meeste interessante vijf minuten van dit seizoen, so far.
Johan heeft, zo blijkt later, het juiste theepotje op het oog, maar hij wordt flink tegengesproken door medekandidaten die niet vertrouwen op zijn oordeel. Johan zet door, neemt verantwoordelijkheid en drapeert, net op tijd, het theepotje in de serviesdoos. De Mol zou in dit geval zeker niet het voortouw nemen om het theepotje, waar hevige onenigheid over is, in de serviesdoos te brengen. Nee, de Mol zou juist proberen de andere kandidaat te overtuigen dat het niet het juiste serviesstuk was. Immers, het was het ontbrekende puzzelstukje – dat qua uiterlijk wel iets afweek van de rest van het servies – dus de verwarring lag al op de loer. En als we gaan kijken welke kandidaten Johan van zijn beslissing af willen brengen, komen we uit op Leonie en Jaike. En Jaike is dus niet de Mol, zo weten we na haar exit. Eerlijk is eerlijk: dat zat er een beetje aan te komen. Het leek alsof ze net wat buiten de groep stond. En kennis delen, is goud waard.
Maar dan, heel interessant, kan er gekozen worden tussen de gewonnen 1500 euro of de waarde van het servies. Johan, Buddy, Claes en Nathan willen de 1500 euro, de rest wil de waarde van het kistje. De meerderheid wil dus gokken op de waarde van het servies. En wanneer die kogel door de kerk lijkt… Poef! Nathan, die al heel slim vlak bij Rik staat, stapt naar voren en pakt de 1500 euro. Heel verdacht natuurlijk, want hij wil zo voorkomen dat de waarde van het servies wordt binnengebracht, zoveel is duidelijk. En die waarde van het servies is…. 2700 euro, zo blijkt uit het openingsshot van deze opdracht!
2700 euro!
Samenvattend: de Mol wil hoe dan ook niet dat de waarde van het servies wordt verdiend, dat is zijn missie voor deze opdracht. Johan en Buddy zijn de Mol niet, zo hebben we net geleerd, dus de Mol is nu toch wel vrij duidelijk: Nathan. Of Claes…
Tot slot geven we zoals elke week enkele theorieën. De eerste theorie gaat over Nathan, die alles te maken heeft met cijfer 11. Niet alleen behelsden de eerste twee afleveringstitels – die ook nog eens voetbaltermen waren –  11 letters, ook kreeg hij in deze afleveringen zijn scherm als eerste te zien. Scherm 1 en scherm 1, dus. Samen 11. Daarbij zagen we vandaag dat bij het 11 de shot van de executie Nathan in beeld werd genomen. Nog niet overtuigd? Wel, zie hier: bij de laatste opdracht van aflevering twee werden verschillende werelddelen in beeld gebracht. Enkele landen waren groen, andere waren zwart. De groene landen refereerden aan de landen waar Wie is de Mol? al eens is geweest. Op Nicaragua en El Salvador na. Die landen waren zwart, waar ze groen hadden moeten zijn! En die werden bezocht in… seizoen 11.
Vorige week werd deze fantastische hint opgedoken: wanneer je alle welkomstzinnen van Rik uit aflevering 1 onder elkaar zet en je neemt van elke zin de 20 ste letter (refererend aan het 20 ste seizoen), ontstaat er MOL NO NINE. Mol nummer 9, zogezegd. Maar wat is nummer 9? De 9 de die je in beeld ziet? Dat is Miljuschka. De 9 de die Rik toespreekt? Dat is Rob. Maar, zie hier nog een mogelijke oplossing. MOL NO NINE verwijst naar de 9 de Mol. Dat was Jon van Eerd en die editie vond plaats in Noord-Ierland en Jordanië. We schrijven dan 2007, waar op 8 januari van dat jaar de opnamen van begonnen. En wie is er jarig op 8 januari? Rob Dekay!
Hint!
 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!