de Lagarde

Wie is de Mol? S20BE03: wederom een sleutelpositie voor Peggy!

  •  
20-09-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
Peggy Tygo
Waar we vorige week Peggy al vreemde capriolen zagen uithalen, heeft ze in aflevering drie wederom een sleutelpositie. Letterlijk. Sluit het net zich al na enkele afleveringen? Het heeft er alle schijn van.
Zo’n inleiding verdient een uitleg, natuurlijk. De sleutelopdracht, waarbij alle kandidaten aan olijfbomen vastgeketend zitten, levert voer voor speculatie op. En als we goed en kritisch – en met een zekere Peggy-tunnelvisie, ik geef het toe – kijken, zien we heel veel. Wat als eerst opvalt is dat Tygo een centrale rol vervult in het geheel. Hij is chaotisch, maar energiek en overtuigend, dus een prima spil in dit spel. Als Peggy in beeld wordt genomen zien we dat ze vier sleutels apart van de rest van haar sleutelbos in de hand heeft. Heeft ze voorkennis en kan ze op die manier snel loskomen? Dat zou heel goed kunnen, want Peggy is ook daadwerkelijk als eerste los, zo zien we wanneer het spel goed op gang komt.
Peggy 1
Je zou dan kunnen tegenwerpen: waarom zou de Mol snel los willen komen? Een Mol zou hier toch heel traag over doen, zodat er al een aantal kokers uit het spel zijn (die worden immers niet ‘losgespeelt’). Neen. Te opzichtig, helemaal in dit stadium. Nee, de Mol wil snel vrij zijn om het spel al spelend te kunnen manipuleren. En dat is precies wat er aan de hand is!
Peggy komt snel los, pakt een briefje met Ellie-geld (dit moet dus zo snel mogelijk naar Ellie Lust om ook daadwerkelijk in de pot te komen). Een bewuste keuze van Peggy, die het geld aan Tygo geeft, maar dit niet kwijt kan aan Ellie, die nog zwaar aan de ketting ligt. Met deze actie zorgt ze ervoor dat Tygo in zijn sleutelrol vleugellam wordt gemaakt. Hij mag namelijk, nu hij in het bezit is van een geldbriefje, geen ander geld meer aannemen. En doordat Peggy een geldbriefje van Ellie pakt, MOET deze wel via Tygo gaan, aangezien Ellie aan de andere kant van het speelveld zit en niet bereikbaar is voor Peggy zelf. Voor de Mol is het heel belangrijk om in het begin van het spel al deze verwarring en chaos te creëren. Goed gespeeld dus van Mol Peggy. Het moet gezegd worden: de kandidaten weten het goed op te lossen door geld tijdelijk even bij elkaar te stallen.
Verdeling
Wat viel verder op: Ron krijgt zijn sloten niet los, maar op een of andere manier vind ik dat totaal niet verdacht. Symptomatisch voor de persoon Ron Boszhard, denk ik. Maar Ellie Lust, die weet dus met nog maar twee minuten op de klok los te komen en krijgt het vervolgens voor elkaar om twee minuten later he-le-maal kapot te zijn. Wat heeft ze in die twee minuten gedaan?
Ellie 2
Ellie 0
Bij de tweede opdracht is het jammer dat we niet zien hoe de teams tot stand zijn gekomen. Wie heeft bepaald dat Tygo, Ron, Horace en Ellie op de uitkijk gaan staan en dat Peggy, Patrick, Nikkie en Jeroen het dorp ingaan? Als Mol wil je namelijk in het dorp zijn. Daar kan je manipuleren en zorgen dat een opdracht minder soepel loopt. Op de uitkijk heb je hier nauwelijks grip op. Valt wel op: Peggy zit dus weer in een positie waarin ze het spel kan manipuleren. In het begin is ze vooral aan het vertragen (verkeerd lopen, treuzelen, niet aanbellen). Later blijkt ze toch best voortvarend te werk te gaan.
Dat er uiteindelijk maar 5 van de 7 opengeslagen luiken worden goedgekeurd zie ik niet als een Mol-actie van een van de kandidaten. Het was gewoon ontzettend slecht weer. Logisch dus dat de dorpsbewoners een aantal luiken weer hebben gesloten – wat zou jij doen als de regen naar binnenslaat? Dicht die dingen!
Verder viel me op: een uiterst passieve Ron, en Ellie Lust die de verrekijker bedient in plaats van de portofoon. Waarom? Ellie is toch de chef-porto van de groep, zou je zeggen…
Ellie ver
De laatste opdracht vond ik persoonlijk niet zo leuk. Die spellen deden me een beetje denken aan een soort kinderachtige mix van Fort Boyard en Sterrenslag. Voor de jongere lezers: dat was het Expeditie Robinson van de jaren 90.
Er was geen enkele haast bij de spellen. En wat was het nut van de deur die werd ingeslagen met die boomstam? Vrij potsierlijk ook. Fakkels in een ton gooien? Echt een Robinson-spelletje. Een ladder maken van touw en hout? Meermaals gezien in Robinson. Pijl en boog? Robinson!
Dan even inhoudelijk. Peggy wilde heel graag naar de fakkels toe. Eenmaal daar aangekomen zagen we aantal totáál mislukte worpen van haar. Waarom gooide zij zoveel fakkels, als ze de techniek niet beheerst? Ellie was hier veel beter in!
Wat verder opviel: de groep Tygo/Ron was klaar met hun twee opdrachten (de waterfles vullen en de wipwap), terwijl team Peggy/Ellie nog aan de tweede moest beginnen. En dat terwijl die opdracht met die waterfles ontzettend traag verliep! Hoe lang heeft team Peggy/Ellie lopen treuzelen bij die fakkels?
Die executie tot slot. Weer een gekke wending. Een voor een kandidaten wegsturen die een groen scherm hebben. Wat voor idee zit hierachter? Ik kan me enkel voorstellen dat de kandidaten die door zijn naar volgende week niet mogen weten wie de uiteindelijke afvaller is. Maar ook dát is niet het geval. Het wordt dan wel zo gemonteerd dat Jeroen na zijn groene scherm in een busje stapt, maar dat is niet waar. We zien, als we goed kijken, op het moment dat Tygo de deur achter zich dichttrekt, in de achtergrond onmiskenbaar het bebaarde hoofd van Jeroen. Vreemd! En dan nog. De kandidaten kunnen vanuit de busjes naar buiten kijken en zien de andere kandidaten natuurlijk gewoon aan komen lopen. Het is niet zo dat de busjes gelijk vertrekken na instappen.
Tygo exit
En dan die exit. Die zit zo gek in elkaar. We zien Patrick en Ron stilzwijgend bij Ellie in de auto stappen, waarna we een soort terugblik krijgen op het rode scherm van Horace. Is hij echt naar huis? Heeft echt hij een rood scherm gekregen? Ja. We zien in de herhaling nog net de naam van Horace op het scherm staan voordat deze rood wordt. Helaas!
In aanloop naar volgende week zien we de drie busjes in drie verschillende richtingen rijden. Moet het de bedoeling zijn dat de kandidaten elkaar kwijtraken en niet weten wie in welke bus zit? Die vlieger gaat in ieder geval niet op, hebben we net hierboven kunnen lezen. We gaan het zien!
Tot slot viel me een gekke 'testvraag' op in de intro van het programma. Daarin wordt een opdracht gesuggereerd waarin kandidaten in verschillende soorten boten zitten ten tijden van de opdracht 'Doorzichtig'. Zie foto hieronder. Nu zijn er in de geschiedenis van Wie is de Mol? aardig wat opdrachten geweest, waaronder ook vast een aantal met de titel 'doorzichtig', bijvoorbeeld vorig jaar op die hangbrug. Maar daar kwamen geen boten aan te pas. Gaan we dit seizoen nog een opdracht met boten zien? En zit de Mol dan in de lichtblauwe boot?
Scherm
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!