Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Wie is de Mol? S20BE02: Peggy, een steengoede Mol!

  •  
12-09-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Steengoed
Na het vertrek van Tina is het nu de beurt aan Nadja. ‘Te veel risico genomen’, stelde ze na haar exit. Niet slim in deze fase van het spel. En dat terwijl ze de Mol vrijwel een hele opdracht letterlijk in het gezicht keek!
Bij de eerste opdracht, met als titel 'Steen rijk', moeten kleine keien worden omgeruild voor vierkante zilveren en gouden bakstenen. Met deze opdracht kan maximaal (wanneer er uiteindelijk een ontmoeting plaats zou hebben gevonden bij de factor 1.75) 2222.50 euro worden verdiend, zo wordt gesteld onder de opdrachtstitel. Hoe dan? Wanneer we inzoomen op een stapel zilveren stenen, tellen we er 25 stuks. Er zijn 4 van deze stapels, dus dat zijn 100 zilveren bakstenen die een waarde vertegenwoordigen van 5 euro per stuk, dus met een totale waarde van 500 euro.
Qua gouden bakstenen zien we een stapeltje van 15 stuks liggen. Hier zijn twee stapels van op het parcours (voor elk team één), wat neerkomt op een waarde van 30 x 25 euro = 750 euro. Wanneer je dan een rekensom uitvoert: 750 + 500 = 1250. Maal de maximale factor die te verdienen viel ( 1.75) kom je dus uit op een maximaal te behalen bedrag van 1625 euro. Waar komt die 2222.50 euro vandaan? 
Zilver
Goud
Waar het in ieder geval misgaat bij deze opdracht is bij Peggy. Laten we beginnen met de vraag: waar wil de Mol dat er een ontmoeting plaatsvindt? Dat is natuurlijk bij het punt met de factor 0.5. Dan wordt in ieder geval de helft van de pot weggespeeld. En zie hier de strijdbaarheid van Peggy, die haar teamgenoten, en dan met name Nikkie, aanspoort om door te lopen. Want: ze wil voorkomen dat er al een ontmoeting plaatsvindt bij het veel eerdere bordje met de factor 1.5.
Het is Peggy er ondertussen natuurlijk ook al behoorlijk wat aan gelegen om zo min mogelijk geldstenen in de manden te krijgen. De eerste stenenhoop loopt ze al voorbij en ook de hoop met gouden stenen – daar waar echt lekker verdiend kan worden – stuift ze langsheen. En daar gaat een fantastische tactiek aan vooraf! Ze stelt voor om Nikkie te helpen met het dragen van haar mand, waardoor Nikkie precies aan de kant moet gaan lopen waar de gouden stenenhoop niet ligt. Nadja ondertussen loopt al zowat de hele opdracht achterstevoren – ze kijkt Peggy de hele opdracht recht in het gezicht! Op die manier is het schier onmogelijk de stenenhopen te zien liggen, natuurlijk. Waarom zou Nadja überhaupt achteruitlopen? Mijn theorie: omdat zij per se die stam op haar rechterschouder wilde dragen en Peggy per se op haar linkerschouder. Iedereen draagt verder overigens deze balk over zijn rechterschouder, alleen Peggy niet. En door de balk over je linkerschouder te leggen, blokkeert deze het zicht op de stenenhopen. Ha!
Uiteindelijk weet team-Peggy 35 euro mee naar boven te nemen. Bizar weinig. En dan wordt het ook nog eens gehalveerd! Leuke opdracht.
Peggy1
Peggy 2
O ja, Peggy was ook al diegene die in aflevering 1 bedacht dat er alleen Italiaanse mannen aan de dis mochten verschijnen én die met het idee kwam om valse namen op te geven. Note taken.
Dan de klassieke laseropdracht. Vroeg in het spel, dit jaar. Lachwekkend was het duo Nikkie-Ron. Prima televisie, maar volmaakt ongeschikt om een Mol-rol te vervullen, deze twee. We krijgen natuurlijk als kijker niet alles te zien, maar het lijkt me duidelijk dat de Mol veel geld heeft verdoezeld hier. Precies op de plekken die niet zichtbaar waren voor de camera’s – en voor Ellie Lust, natuurlijk.
Hoe kan er verder gemold worden? Door je snel af te laten schieten, en mingeld in de pot te doen. Vanzelfsprekend. Maar behalve dat is het hier ook een mooie gelegenheid om je als Mol voor te doen als fanatieke kandidaat. Daar er camera’s staan die je medekandidaten kunnen zien, zal de Mol hier alles uit de kast hebben gehaald om verdenkingen van zich af te laten glijden. Jeroen Kijk in de Vegte zou in deze theorie dus eerder als Mol dan als fanatieke kandidaat gezien kunnen worden. Bizar toch, dat zo’n non-atleet met zo’n groot lichaam niet wordt afgeschoten, terwijl Horace, Tygo en Ellie wel geraakt worden?! Hmm…
Wat ik persoonlijk heel fijn vind, is het feit dat er steeds meer opdrachten zijn waarin ‘troeven’ te vinden zijn. Dit geeft een enorm fijne dimensie aan het spel, waardoor er nog meer onderhandeld en tactisch gespeeld wordt en gaat worden. Ook fijn: de grafische weergave van het speelveld in deze opdracht. Als kijker krijgen we dus inzicht in waar een kandidaat is neergeschoten en waar de geldkist zich bevindt. Dit is een van de dingen waarbij de Vlaamse variant , De Mol, veel beter en verder is dan de Nederlandse variant. Goed om te zien dat we dit nu ook hier zien - en hopelijk in de toekomst nog meer gaan zien. Bij opdracht 1 zou dit ook goed hebben gewerkt, zo’n landkaartje. Zodat we als kijker konden zien waar de teams zich bevinden op het parcours. Kleine moeite, groot plezier!
Jeroen
Uit de opdracht op de brug, waarin vragen over Italië moesten worden bedacht én goed moesten worden beantwoord, valt niet heel veel te herleiden. Ja, dat Patrick Martens dus niet de Mol is. Een keuze voor de zwarte vrijstelling in plaats van 1500 euro in de pot zou iedereen hebben begrepen zonder dat hij extra verdacht zou worden. Een te billijken keus. Maar een Mol die ervoor kiest 1500 euro in de pot te stoppen is natuurlijk geen goede Mol! Of… zou hij de omgekeerde retoriek gebruiken zodat hij in de toekomst altijd kan refereren aan het feit dat hij 1500 euro in de pot heeft gebracht om zo de verdenkingen bij hem weg te laten blijven. Dan nog is 1500 euro daar een (te) dure prijs voor.
Ja, die prominente rol die Patrick als penningmeester in deze opdracht had, had als een moltheorie opgevoerd kunnen worden (hij werd door Rik in aflevering 1 penningmeester gemaakt, wist dat in aflevering 2 deze opdracht kwam, zodat hij 1500 euro uit de pot kon halen), maar deze theorie gaat dus niet op; de 1500 euro kwamen namelijk wél in de pot.
Dan de test. Waarom ineens zo’n stoel naast Rik? Waarom een vrijstelling? Geen enkele meerwaarde, geen enkele duiding ook bij dit fenomeen. Er is geen groene vrijstelling ingezet of gevonden, dus ik vind: niemand heeft recht op een vrijstelling! Alleen mensen met een groene vrijstelling verdienen een vrijstelling. Niet iemand die toevallig op de goede stoel gaat zitten. Laten we de regels niet veranderen tijdens het spel, beste mensen.
Ondertussen zien we de eerste bondjes verschijnen. Vrij vroeg al in het spel. Het kan bij de kandidaten een tunnelvisie voorkomen. Misschien is zoiets ook wel handig voor de schrijver van dit stuk, want die zit momenteel volle bak op Peggy.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!