Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Naspeuren: Wie is de Mol? in Google Maps

  •  
29-01-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Molroute
We speurden met Google Maps die Tunnelvisie-opdracht na en ontdekten extreem molwerk.
Even vooraf: een enorme WIDM-nerd alert, dit is echt voor de WIDM-junks. Voor dit stuk hebben we gebruikgemaakt van Google Maps en Images, en een paar 360-graden-foto's die gebruikers van Google Maps online hebben geplaatst (de straten van Tbilisi staan niet in Streetview, helaas voor ons).

Dan de opdracht. Voor het zoekteam begint het spel in de Tamar Chovelidsestraat; Art legt het spel uit voor de gevel van Keti’s Bistro (in die straat gevestigd). Intussen kunnen Emilio, Stine en Loes in de tunnel naar de foto’s kijken. Stine heeft al de telefoon (huh? Waarom heeft Stine ineens de telefoon?!); kennelijk is dit al vooraf al afgesproken. Op de plek met bereik belt Stine met ‘Visie’ – geinig, tunnel, visie, tunnelvisie (7:53). Maar ‘visie’ kan ook slaan op ‘Vooruitzicht’ natuurlijk, de naam van de aflevering. Het telefoontje van Stine wordt al snel zó gefilmd dat we het woord ‘Visie’ niet meer kunnen zien.

De eerste aanwijzing lijkt nogal duidelijk: Sla rechtsaf, eerste rechts, dan de vijfde links. Daar gaat het gelijk al fout. Stine slaat de eerste stap over en begint met ‘eerste rechts’. Gelukkig is daar Loes, die Stine hier corrigeert. De club loopt Tamar Chovelidsestraat af richting het centrum. Daarna naar rechts, op de Merab Kostavastraat. Bij die bocht (punt 1 op dit kaartje) ontstaat al onduidelijkheid.
4350.w1506.0.f2db5c6
1: Jan is het oneens met de rest van de club. Is dit rechtsaf, de eerste opdracht van het eerste kaartje? Of is dit ‘de eerste rechts? Direct al onduidelijkheid. Het ís ook een onduidelijke eerste opdracht.

2: Volgens de visie van Jan moet de club hier naar links, hier is immers de vijfde straat links. ‘Het is een tunnel,’ probeert hij nog. Simone vindt het een uitstekend plan, maar volgens de rest moet de club juist hier rechtsaf. Linksaf zou inderdaad hartstikke fout zijn geweest: de kandidaten zouden aan de andere kant van de tunnel (die trouwens geen tunnel is, maar een viaduct) op een winderig plein uitkomen met een enorme fiets als kunstwerk.
3: De club strandt hier middenin een woonwijk. De ‘vijfde links’ wordt niet eens gehaald; zoveel straten zijn hier niet. Als bij een wonder keert de club terug naar de kruising waar alle misverstanden over links en rechts plaatsvonden.

4: Olcay vindt de plaquette. Gelukkig, er wordt een foto gevonden! De opdracht wijst richting de Shota Rustaveli Avenue, de juiste richting op.

5: De bank is moeilijk te missen, vlakbij punt vier. Dat gaat goed!

6: De club gaat op zoek naar Walk of Fame-sterren. Simone vertelt dat ze deze had gezien voor het Rustaveli-theater (aflevering 2, waar Ron definitief naar huis werd gestuurd). Daar liggen inderdaad sterren voor de ingang, maar niet de juiste. Die bevinden zich iets ten noorden, voor het Operagebouw ( punt 7 ), waardoor de club de verkeerde afslag naar links maakt.

8: Simone wijst naar een gebouw dat volgens haar een theater moet zijn (in werkelijkheid wijst ze een gebouw aan waarin Georgian Airways gevestigd is), zodat de club daarna de verkeerde afslag naar links neemt. ‘Ik zie de straat!’ zegt ze dan – Simone heeft de gave om de juiste straat te voorspellen in een stad die ze niet kent, want inderdaad komt de club aan in de Revaz Tabukashvili Straat, zoals de opdracht op het kaartje meldt. Maar wel op de totaal verkeerde kruising. De club moet nu naar rechts, is de opdracht. Ze lopen daarmee verder oostwaarts, helemaal fout.

9: Ruben, die tot nu toe niks gedaan of gezegd heeft, dreigt de club even weer op het juiste spoort te brengen. Hij gaat naar links in plaats van naar rechts – richting de juiste kruising. ‘Nee nee nee, terug! Terug! Terug!’ roept hij. Maar Ruben, de club moet helemaal niet terug! Je zat juist goed! Zo’n beetje de enige zin die Ruben uitspreekt, is een anti-aanwijzing. In de evaluatie met Loes komt Ruben er ook niet uit, met die sterren. ‘Food for thought!’ zegt hij, terwijl hij aan z’n snor zit te trekken. Inderdaad Ruben, food for thought.

10: Finish. Alles ging mis. En zo’n beetje iedereen heeft (al dan niet per ongeluk) enorm zitten mollen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!