Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Who Were We Running From? S01E01-02: snijdende spanning in kitschy serie

  •  
26-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
We Were We Running From?

Een moeder en haar dochter zijn op de vlucht. Voor wie of wat blijft lang in het midden in deze soaperige maar ook spannende misdaadserie.

Foto credits: Netflix

Een moeder (gespeeld door Melisa Sözen, bekend van Gouden Palm-winnaar Winter Sleep ) en haar dochter (debutant Eylül Tumbar) leven een luxueus bestaan in de duurste hotels ter wereld. Een echt thuis hebben ze niet, want sinds ze op de vlucht zijn leven ze in hotelkamers, die ze alleen uit komen voor etentjes of om te shoppen. Waarom de twee voortvluchtig zijn en wat hun identiteit precies is, zijn zaken waar de kijker slechts naar kan gissen in de eerste afleveringen van de Turkse misdaadserie Who Were We Running From?. Dat er iets vreselijks is gebeurd en dat de moeder geen lieverdje is, is echter van meet af aan duidelijk. Ze is kortaf tegen het hotelpersoneel, noemt andere hotelgasten ‘valse zielen’ en ‘vreselijk volk’ en is continu op haar hoede.

Dochterlief, die liefkozend Bambi wordt genoemd, vindt het allemaal prima, zolang ze krijgt wat ze wil en ze haar mama gelukkig ziet. Toch vraagt ze zich soms ook af waarom hun leven zo is ingericht. En waarom ze soms midden in de nacht subiet al haar spullen moet inpakken, om vervolgens direct te vertrekken en nooit meer om te kijken. Net als de kijker kent ook zij de geschiedenis van haar moeder niet en heeft ze geen idee waarom ze zo waakzaam moet leven.

We Were We Running From?

Een treffendere titel had de serie dan ook niet kunnen krijgen, want de hele reeks draait uiteindelijk om die ene vraag: who were we running from? Iedere aflevering wordt steeds een beetje meer van het mysterie onthuld en vallen stukje bij beetje alle puzzelstukken op hun plaats. Hoewel dat zorgt voor spanning en een prettige raadselachtigheid, voelt het soms ook als een goedkoop trucje om de kijker langer vast te houden. De karakters zijn wat flets en afstandelijk, het script is nogal oppervlakkig en onevenwichtig en de gebruikte symboliek vrij simplistisch, maar de cliffhangers doen toch verlangen naar de volgende aflevering.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

We Were We Running From?

Het valt wat dat betreft te prijzen dat een serie die dermate kitschy en bombastisch is toch doet smaken naar meer. De opbouw werkt dan ook erg goed, wat veel van de gebrekkige aspecten van de reeks doet vergeten. Who Were We Running From? is dan ook vooral interessant voor kijkers die van plot houden en graag lang in het ongewisse blijven. Aan kijkers die wat meer diepgang zoeken in thematiek en karakterontwikkeling is deze serie minder besteed.

Who Were We Running From?, vanaf 24 maart 2023 op Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!