Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

White House Farm Murders S01E01: degelijke Britse whydidit

  •  
20-05-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
307 keer bekeken
  •  
White House Farm Murders
Opzienbarend verhaal over een moordpartij op een boerderij is tevens een kleine reünie voor Game of Thrones-acteurs.
Foto credits: ITV
Tijdens een zomernacht in augustus 1985 worden in het hoofdgebouw van een boerderij in Essex de vijf stoffelijke overschotten gevonden van leden van de familie Bamber. Het is een episode die veel Britten zich nog kunnen herinneren. Evenals degene die voor deze wanstaltige daden werd opgepakt. Vandaar dat White House Farm Murders – scenaristen Kris Mrksa ( Requiem ) en Giula Sandler ( Glitch ) bewerkten het bloedbad van toen tot een dramatisch zesluik – meer een whydidit dan een whodunit is. Hoewel Nederlandse kijkers er toch met een iets ander oog naar zullen kijken – mede daarom bevat deze recensie dan ook geen diepgaande spoilers.
Het verhaal begint vier nachten voordat de politie van Essex wordt gebeld. Sheila Caffell (Cressida Bonas), haar echtgenoot Colin (Mark Stanley) en hun tweelingzoons bezoeken vanuit de stad Sheila’s ouders June (Amanda Burton) en Nevill (Nicholas Farrell) Bamber op het platteland. De rendez-vous, waar ook Sheila’s broer Jeremy (Freddie Fox) bij aanwezig is, oogt van meet af aan ongemakkelijk. Er heerst een latente spanning. Zoals wanneer Colin weigert zijn zoontjes mee te laten bidden. Ook openbaart zich al snel dat Sheila medicijnen gebruikt voor een depressie – ze gedraagt zich labiel, zou ze suïcidaal zijn?
White House Farm Murders
Kortom, genoeg mogelijke motieven voor de moorden die zullen volgen, waarbij Jeremy en Colin vanwege uiteenlopende redenen de enige overlevenden zijn. De zaak wordt onderzocht door hoofdrechercheur Taff Jones (Stephen Graham). Acteur Graham, die vorig jaar nog schitterde in The Irishman , heeft zich een dialect uit Wales aangemeten waarvoor hij door Britse televisiecritici direct al werd beschimpt. Het klinkt dan ook tenenkrommend. Maar misschien was dit ook wel het doel, want op de plaats delict concludeert de ietwat dommige Jones al snel dat Sheila haar familieleden heeft doodgeschoten om vervolgens de hand aan haarzelf te slaan.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
White House Farm Murders
Jones’ collega Stan (Mark Addy speelde toevalligerwijs net als collega-castleden Gemma Whelan en Alfie Allen in Game of Thrones ) concludeert evenwel dat er meer onderzoek nodig is. Maar de pers hijgt in de nek van het politiedepartement – de zaak dient snel gesloten te worden. Zodoende zal het nog even duren voordat men op het juiste spoor komt. En Mrksa en Sandler nemen er ruim de tijd voor, waardoor White House Farm Murders lekker lijzig is. Met gestileerd camerawerk, en een oog voor detail: sets brengen je terug naar het midden van de jaren tachtig, naar scènes die lijken te zijn overgoten met een soort geelbruine gloed; een nostalgische kleur die tegelijkertijd de koelbloedigheid van de killer uit deze degelijke Britse thriller onderschrijft.
 
White House Farm Murders, vanaf 21 mei 2022 op Canvas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!