Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Wellington Paranormal S01E01: aanstekelijke X-Files-parodie

  •  
09-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
206 keer bekeken
  •  
Welllington Paranormal
In de vrolijke serie bestrijden twee Nieuw-Zeelandse antihelden buitenaards gespuis. De meeste grappen treffen doel, vooral voor fans van het subgenre.
Foto credit: Fremantle
De vrolijke parodie Wellington Paranormal laat zich prima kijken zonder enige voorkennis van de voorgeschiedenis. Maar voor de puristen: de succesvolle Nieuw-Zeelandse serie is een spin-off van What We Do in the Shadows , de serie van Jemaine Clement en Taika Waititi gebaseerd op hun eigen 'mockumentary' uit 2014. De serie volgt vier vampiers die een appartement delen in New York. In de film figureerden twee stuntelende agenten die nu de hoofdrol spelen in deze komedie over een speciale eenheid van de politie in Wellington die de opdracht heeft bijzondere, onverklaarbare zaken te onderzoeken.
Deze Minogue (Mike Minogue) en O'Leary (Karen O'Leary) lijken allerminst onder de indruk als zij 's avonds een meisje aanhouden dat bezeten is door de duivel. Of als blijkt dat Wellington al eeuwenlang een geheime doorgang naar de hel is. Ze trekken ook hun wenkbrauwen niet op als hun chef, sergeant Maaka (Maaka Pohatu), bekent dat hij al jaren een geheime afdeling runt die dit soort fenomenen documenteert. De ongezonde obsessie die hij hiervoor ontwikkelde nadat zijn broertje ooit een UFO zag, heeft méér dan toevallige overeenkomsten met de lastige familiegeschiedenis van X-Files -held Fox Mulder.
De makers steken zelf ook weer flink de draak met die moddervette knipogen. 'We lijken zo wel Mulder en Scully', merkt O'Leary letterlijk in de eerste aflevering op. 'Zij is de slimme analytische en ik heb bruin haar. Voel jij al een gekke seksuele spanning tussen ons?'
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
De gortdroge meligheid pakt in het grootste deel van de gevallen prima uit; gelukkig duren de afleveringen niet langer dan een half uur en telt elk seizoen (er zijn er tot nu toe vier) niet meer dan zes episodes. Alles lijkt belangrijker te zijn dan het constructief bestrijden van het bovennatuurlijke gespuis en in elke situatie leidt de dommigheid van de twee antihelden tot een gevatte oneliner of een kluchtige situatie. 'Hé, die hond kan praten!', merkt Minogue op nadat de viervoeter hem zojuist heeft gewaarschuwd dat de kwade geest Ba'zuaal de Nieuw-Zeelandse hoofdstad wil vernietigen. En het exorcisme dat de koene speurders in de bloedstollende finale moeten uitvoeren loopt volledig in de soep omdat chef Maaka in zijn krenterigheid een prepaid werktelefoon heeft aangeschaft: 'Het instructiefilmpje is nog aan het bufferen!'
Wellington Paranormal S01, vanaf 10 maart 2023 op Canvas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!