Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Welcome to the Blumhouse: Nocturne: goed gecaste actrices

  •  
13-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Nocturne
Twee pianospelende zussen staan elkaar naar het leven in ingenieus gefilmd speelfilmdebuut.
Onder de noemer Welcome to the Blumhouse brengt filmproducent Blumhouse Productions (bekend van Get Out en The Invisible Man) in de horrormaand oktober vier ijzingwekkende films uit bij Amazon Prime.
Ondanks dat Juliet (Sydney Sweeney) maar twee minuten na Vivian (Madison Iseman) werd geboren, wordt ze altijd gezien als Vivians kleine zusje. Wanneer haar tweelingzus wordt toegelaten tot de prestigieuze muziekacademie Juilliard in New York wordt deze tragiek opnieuw bevestigd. Juliet vreest dat ze – de tienerzussen zijn talentvolle musici – altijd tweede viool zal moeten spelen en sluit een pact met de duivel. In ruil voor een groots offer zal ze behept worden met geniaal muzikaal inzicht, zodat ze aan het einde van het schooljaar als soliste kan laten zien dat niet Vivian maar zij de talentvolste van de twee is.
Nocturne
Filmmaker Zu Quirke presenteert in haar speelfilmdebuut een klassiek verhaal over een artiest die bezeten is door de muziek, die er alles voor over heeft, en hier een hoge prijs voor betaalt. En dat allemaal om haar zus een hak te zetten. De twee actrices zijn goed gecast: Sweeney speelt een jonge vrouw die gaandeweg met hulp van satan in zichzelf begint te geloven; Iseman speelt een zelfverzekerde pianiste die haar jongere zus al haar hele leven tormenteert. De personages staan elkaar naar het leven, en bevechten elkaar op de bühne en erbuiten. Waarmee ze de uitdrukking ‘music is a blood sport’ eer aandoen.
Nocturne
Nocturne is van de vier Blumhousefilms misschien wel het meest gestileerd. Koude kleuren domineren de mise-en-scène. En ook ingenieus camerawerk valt op, bijvoorbeeld in een van de laatste droefgeestige close-ups van Juliet, of tijdens de droomscènes waarin Juliet flarden krijgt te zien van haar unheimische toekomst, waarop de vraag rijst: is het het wel waard om uitsluitend voor je passie te leven? Of nog geprononceerder: mag je dat wel leven noemen? Want in deze coming of age-film die verwantschap heeft met Black Swan (2010) worden alle dingen die gepaard gaan met opgroeien terzijde geschoven door de verleidelijke (wan)klanken van de muziek.
Welcome to the Blumhouse: Nocturne, vanaf 13 oktober 2020 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!