Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Welcome to Chippendales S01E01-03: sex sells

  •  
11-01-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
Welcome to Chippendales
Robert Siegel, bekend van Pam & Tommy, verbeeldt de pijnlijke geschiedenis van stripclub- entrepreneur Somen Banerjee (een uitstekende rol van Kumail Nanjiani).
Foto credits: Hulu / Lara Solanki
De Amerikaanse Droom wordt in Welcome to Chippendales voor even op een voetstuk geplaatst, voordat hij pijlsnel naar beneden dondert. Zo blijkt in de eerste aflevering al dat er op z’n zachtst gezegd een en ander schort aan het wonderverhaal van de in Bombay geboren entrepreneur Somen Banerjee, die in de jaren 70 in Los Angeles aan de wieg staat van de roemruchte Chippendales. Geen verrassing voor mensen die de levensloop kennen van de benzinepompmedewerker die zijn dromen navolgde en zijn naam veranderde in Steve.
In de achtdelige serie, gebaseerd op het boek van K. Scot Macdonald en Patrick MontesDeOca en bewerkt door Robert Siegel ( Pam & Tommy , 2022), is te zien hoe Steve furore maakt voordat alles om hem heen lijkt in te storten. De hoofdpersoon wordt gespeeld door komiek Kumail Nanjiani, die de serie produceerde met z’n partner Emily V. Gordon. Zou het echtpaar de Magic Mike -films hebben gezien en hebben gedacht: méér aandacht voor mannelijke strippers? Of zou Nanjiani geïnspireerd zijn geraakt door zijn eigen fysieke transformatie als gespierde superheld in Eternals (2021).
Buiten kijf staat dat de komiek nog regelmatig naar de sportschool gaat; hij knalt bijna uit de maatpakken die zijn personage zich aan het begin van de televisiereeks laat aanmeten. Steve is geïnspireerd door Hugh Hefner, door de glamour. Met z’n spaarcenten, hij ‘had geen sociaal leven’, opent hij een backgammonclub in Los Angeles. Daar komt natuurlijk niemand kijken. Totdat de behulpzame charlatan Paul Snider (Dan Stevens) en z’n vriendin op een avond komen dansen. Snider vindt dat Steve het concept van z’n club moet veranderen en biedt zijn diensten aan als promotor.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Welcome to Chippendales
Naïeveling Steve gaat erin mee. Maar als de drie even verderop in de aflevering een gayclub bezoeken dan denkt de Indiase Amerikaan dat hij het gat in de markt heeft gevonden: mannen die zich dansend uitkleden. De rest is geschiedenis, of toch niet? De gemiddelde Nederlander zal niet bekend zijn met de transgressies van de oprichter van de Chippendales. Dat maakt dat Welcome to Chippendales ook voor de leek, en dat is een huidige trend, een opzienbarende kijkervaring is.
Saillant is bovenal dat de serie vragen stelt over artistiek eigenaarschap. Is Steve bijvoorbeeld de bedenker van de Chippendales? Of is dat toch de choreograaf (Murray Bartlett speelt Nick De Noia) die een groep spierbundels transformeert tot zwoele dansact? Zulke vragen leiden doorgaans tot jaloerse blikken, of zelfs meer. Maar dat lijkt Nanjiani’s personage, hij speelt hem erg goed, in het begin niet te vermoeden – dat er aan inhaligheid soms bloed kleeft.
Welcome to Chippendales, vanaf 11 januari 2023 bij Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!