de Lagarde

Waco: American Apocalyps S01E01: wanstaltige navertelling

  •    •  
22-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Waco: American Apocalyps
Docu doet op weinig verheffende wijze wat talloze films, series en podcasts ook al deden: tonen hoe Amerikaanse overheidsdiensten in 1993 een sekte belegerden.
De ‘belegering’ van de compound van sekteleider David Koresh in Waco, Texas in 1993 door de FBI en ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms, and Explosives) is intussen al talloze keren verfilmd. De tragedie, waarbij meer dan tachtig van Koresh’ volgers omkwamen, staat vast in het geheugen van veel Amerikanen gegrift. Zoek maar eens bij de internetdatabase IMDb op sleutelwoorden als ‘Waco’ en ‘David Koresh’. Dan krijg je een trits aan documentaires, speelfilms, televisieseries en zelfs podcasts. Tóch is er nu weer een documentairereeks. Waarom? Het enige noemenswaardige dat de makers van Waco: American Apocalyps lijken te hebben is nieuw beeldmateriaal.
Voor de rest laat de serie - net als zoveel series al deden - zien hoe de boel destijds escaleerde en hoe het tot een confrontatie kwam tussen zwaarbewapende sekteleden en overheidsdiensten. Niets meer, niets minder. Hoewel je de makers van de Netflix-reeks zou kunnen betichten van sensatiezucht door bombastische leuzen als ‘het grootste vuurgevecht sinds de Amerikaanse Burgeroorlog’ in beeld te brengen aan het begin van de openingsaflevering. Daar gaat een andere wel uitstekende verbeelding van de perikelen in Waco, getiteld Waco (2018), juist niet over. Die fictieserie, met een uitstekende Taylor Kitsch als David Koresh, draait juist om medemenselijkheid.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Waco: American Apocalyps
Dat je niet altijd tot geweld moet overgaan. Waco geeft Koresh en z’n volgelingen een gezicht. Klinkt misschien cliché, en de man had nogal wat op z’n kerfstok, maar in Waco: American Apocalyps wordt hij eendimensionaal neergezet als monster. Waardoor het bijna lijkt alsof de makers niet echt in hem geïnteresseerd zijn. Misschien is dat ook wel het geval, want als je in Koresh geïnteresseerd zou zijn dan was je tot de conclusie gekomen dat het ooit eens zou moeten stoppen met verbeeldingen van de roemruchte belegering.
Waco: American Apocalyps S01, vanaf 22 maart 2023 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!