Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Voices of Liberation S01E01-02: informatieve en vernieuwende WOII-documentaire

  •  
03-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
Voices of Liberation
Bekende internationale mensen, onder anderen acteur Thomas Brodie-Sangster en Géza Weisz, vertellen over mijlpalen langs de Liberation Route.
In de elfdelige Belgische – maar hoofdzakelijk Engelstalige – documentaireserie Voices of Liberation nemen internationale bekende personen de kijker mee langs de Liberation Route van de Tweede Wereldoorlog. Wandelend door gebieden waar sporen te vinden zijn van de oorlog en waar belangrijke mijlpalen plaatshadden, vertellen zij over wat daar gebeurde tijdens de strijd in de Tweede Wereldoorlog.
Alle bekende personen die de kijker meenemen langs de route hebben een persoonlijke band met de oorlog en fungeren als een levende connectie tussen het verleden en heden. De Belgische filmmaker Koen Mortier weet met de jonge bekende vertellers het belang van het levend houden van deze geschiedenis te vangen. Dit wordt versterkt met archiefbeelden en audiofragmenten, en dagboekfragmenten en persoonlijke brieven die in hun originele taal worden voorgelezen door onbekende internationale mensen in lege imposante ruimtes.
De eerste aflevering gaat over de voorbereidingen die getroffen werden voor D-Day. De Britse acteur Thomas Brodie-Sangster ( The Queen’s Gambit , Love Actually ) vertelt, bij het huis dat ooit van zijn overgrootouders was, dat zijn overgrootvader majoor was in de Secret Intelligence Service. Ook hielpen zijn overgrootouders geallieerden en naaide zijn overgrootmoeder cyanideampullen in de mouwen van de soldaten.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Naast hun persoonlijke verhaal, worden ook verhalen verteld over soldaten, burgers en (jonge) Duitse soldaten. Zo wordt bijvoorbeeld ook het racisme en de segregatie in het Amerikaanse leger benoemd en verteld hoe de troepen opblaastanks gebruikten, poppen aan parachutes vastbonden en verkeersborden aanpasten om de Duitse bezetters te misleiden.
In de tweede aflevering is James Brittain-McVey – gitarist van de band The Vamps – in Normandië, waar zijn overgrootvader zo’n 78 jaar geleden landde. Ook de Nederlandse acteur Géza Weisz, wiens opa in Auschwitz is gestorven, de Algerijns-Franse actrice Sarah Kaminsky, de Belgische filmmaker en acteur Bouli Lanners, de Duitse acteur Christian Berkel en Belgische acteur en zanger Bart Peeters presenteren een aflevering.
Voices of Liberation S01, vanaf 2 mei 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!