Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Virgin River S01E01: oubollig en soapy

  •  
07-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Virgin River
De romantiek lijkt afkomstig uit de vorige eeuw, in dit gezapige drama.
Virgin River, zo heet het dorp gelegen in de ongerepte natuur waar stedeling Melinda Monroe (Alexandra Breckenridge) in een opwelling een baan aanneemt als verpleegkundige. Vanuit Los Angeles rijdt ze in de openingsscène zielsalleen vergezeld door zoetsappige gitaarmuziek het donker in, naar de deinende bossen; naar een plek waar iedereen elkaar nog kent. Flashbacks, gefilmd in soft-focus, tonen onderwijl de relatie die ze ontvlucht. Het zijn kleine puzzelstukjes die ongetwijfeld in de loop van het seizoen op hun plek zullen vallen.
In Virgin River maakt Melinda intussen kennis met haar nieuwe overste, de starre arts Doc Mullins (Tim Matheson), die helemaal niet op zijn nieuwe collega zit te wachten. Maar omdat hij zijn werk, zorg dragen voor de kleine gemeenschap, echt niet meer in zijn eentje redt, moet de ervaring van Melinda soelaas bieden.
Natuurlijk gaat het niet direct van een leien dakje. Melinda komt uit Los Angeles, en heeft nogal een hooghartige houding. Terwijl de dorpelingen bij voorkeur op hun eigen tempo leven, en zich niet graag schikken naar de grillen van de nieuweling. En het komt niet vaak voor dat zo’n aantrekkelijke verschijning – dit zijn de woorden van de barman in Virgin River, in de enige kroeg waar je na vijven een warme maaltijd kan bestellen – blijft hangen in het bosrijke gebied. (In zulke scènes wekken de makers de indruk dat alle vrijgezelle mannen uit het gebied plots hevig beginnen te masturberen, wanneer ze weten dat Melinda nu in hun midden woont…)
De blokhut die voor Melinda is vrijgehouden is in haar ogen te beduimeld. En er mankeert wel meer her en der aan haar nieuwe al dan niet tijdelijke bestaan. Maar aangezien Virgin River een romantisch drama is, zal de hoofdpersoon zonder twijfel, op het juiste moment, een nieuwe liefde gaan vinden. Er dienen zich meerdere kandidaten aan, nu is het nog afwachten wie aan alle eisen voldoet.
Virgin River is gebaseerd op een boekenreeks van maar liefst (21!) romans van Robyn Carr. Carr werd er rijk mee, en kreeg keer op keer het predicaat NY Times bestseller. Het zal waarschijnlijk ook lekker weglezen, van die voortkabbelende romances op een plek die nog niet door internet en hedonisme is getroffen. Maar deze verfilming, een trip down memory lane, naar een soort bevroren gepreserveerd Amerika, is zo oubollig als de pest. Betere voorbeelden schieten te binnen: zoals Ed (2000-2004) over de beslommeringen in een ‘All American’ gemeenschap (met Julie Bowen, die later furore zou maken in Modern Family ) in het gefictionaliseerde Stuckeyville in het Amerikaanse Midwesten. Die is in Nederland echter nergens te zien. Dus moeten we het doen met de maagdelijke rivier.
Virgin River S01, vanaf 6 december 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!