Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Victim/Suspect: schrikwekkend en pijnlijk

  •  
23-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
828 keer bekeken
  •  
Victim_Suspect_00_19_59_22

Jonge vrouwen die in de Verenigde Staten melding doen van seksuele intimidatie en verkrachting worden soms vervolgd voor het geven van een valse aangifte. 

Foto credits: Netflix

In de Verenigde Staten worden jonge vrouwen die bij de politie aangifte doen van seksuele intimidatie en verkrachting lang niet altijd geloofd door rechercheurs. Onderzoeksjournalist Rachel de Leon laat in Victim/Suspect zien dat slachtoffers vrij vaak na hun melding als daders worden behandeld. Zo onderbreken twee rechercheurs het vaginaal onderzoek van een twintiger om haar vervolgens op ruwe wijze te ondervragen. Ook zijn beelden te zien van verhoren waarin agenten moedwillig liegen, en bewijsmateriaal verzinnen, om de vrouwen te kunnen misleiden. Zodat ze hun aangifte intrekken en kunnen worden vervolgd voor het indienen van een foutieve aangifte.

In plaats van gruwelijke meldingen van jonge vrouwen serieus te nemen en serieus te onderzoeken is het vaak tijdtechnisch handiger voor een rechercheur om de zaak snel te sluiten door het slachtoffer te laten bekennen dat ze heeft gelogen. Ja, dat klinkt onwerkelijk. Victim/Suspect is dan ook een kwaad makende documentaire. Álle vrouwen die De Leon interviewt voor haar onderzoek, waar ze vier jaar aan heeft gewerkt, blijken namelijk de waarheid te spreken. Opnieuw ontmaskert een film in die zin een systematisch probleem bij de Amerikaanse politie; personeelstekort, vrouwenhaat en een algemene laconieke houding zijn daar debet aan.

Victim_Suspect_00_58_05_05

Gelukkig weet De Leon een rechercheur te vinden die wel wil mee werken, en min of meer zijn fout erkent. En ook vraagt ze een andere rechercheur hoe je dan wel aan zo’n zaak moet werken. Welnu, zegt hij: je moet wel eerst alle feiten onderzoeken voordat je een jonge vrouw (de slachtoffers zijn bijna allemaal tussen de 14 en 26 jaar oud) haar aangifte laat intrekken. Klinkt logisch. Maar Victim/Suspect maakt juist aantoonbaar dat het voor slachtoffers van seksuele intimidatie en verkrachting in de Verenigde Staten lang niet altijd de beste keuze is om je bij de politie te melden. Veel van de vrouwen die De Leon spreekt zijn namelijk ook nog op een schaamteloze manier in de pers beland.

Dat is een schrikwekkende gewaarwording.

Victim/Suspect, vanaf woensdag 23 mei 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!