de Lagarde

Vera S09E01: heerlijk acterende hoofdrolspeelster

  •  
10-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Vera S09
Actrice Brenda Blethyn is na negen seizoenen Vera zonder twijfel een televisiematriarch.
Foto credits: KRO-NCRV
Het lichaam van een jonge vrouw wordt bij toeval gevonden op een vuilnisbelt; in de scène ervoor zien we flarden van haar laatste levensgang. Ze blijkt Joanne te heten, en ze was een forensisch psycholoog in opleiding. Hoofdinspecteur Vera Stanhope (Brenda Blethyn) kent het klappen van de zweep, en proclameert bij aankomst tussen het riekende vuil direct dat het slachtoffer hier niet is vermoord. Et voila! Laat het mysterie beginnen. Een grote verzameling verdachten dient zich aan, aangezien Joanne niet alleen beschikte over een keur aan collega’s, maar ook regelmatig werkzaam was in penitentiaire inrichtingen.
Vera S09
Het kost de makers van Vera maar weinig moeite om de kijker tot aan de finale minuten op het verkeerde been te zetten – en er ontstaan als bijeffect van de daad ook nog wat vakkundig geschreven zijpaden. Heerlijk is bovendien – ondanks dat de show natuurlijk keer op keer werkt volgens een vaststaande formule - dat gevoel wanneer je denkt de dader te hebben ontmaskerd, maar dat Vera je al een stapje voor is.
Vera S09
Actrice Blethyn en haar onbevreesde personage zijn na negen seizoenen met elkaar vergroeid. Vera is een menselijke diender, nuchter en scherp van geest. Wanneer ze lieden ondervraagt – verdacht of niet – sluit ze steevast zinnen af met ‘schat’. Iedereen is bij voorbaat onschuldig, totdat het tegendeel is bewezen, en zelfs dan heeft ze nog enig respect voor degene die tegenover haar zit.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Vera S09
Vera is zo onvervalst Brits. En tegelijkertijd roept ze herinneringen op aan twee Amerikaanse whodunit-matriarchen: Jessica Flechter (gespeeld door Angela Lansbury in Murder, She Wrote) en Olivia Benson (gespeeld door Mariska Hargitay in Law & Order: Specials Victims Unit). Het zijn vrouwen die net als Stanhope erin slagen om een reeks na talloze jaren spannend te houden. Van Vera is daarom al bekend dat er een tiende seizoen zal komen (de vorige acht zijn al te zien bij NPO Start Plus). De op ITV uitgezonden thriller houdt in Groot-Brittannië nog steeds wekelijks bijna negen miljoen mensen in de greep.
Vera S09
Dat succes ligt grotendeels aan de heerlijk acterende Blethyn, het kloppend hart van de serie. (En ook een beetje aan Aiden Healy, die haar rechterhand speelt sinds het vijfde seizoen.)
Vera S09, vanaf 10 juni 2020 op NPO en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!