Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Van der Valk S03E01: nieuwe gezichten

  •  
06-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
579 keer bekeken
  •  
VanDerValk1

Twee jonge detectives voegen zich bij de eenheid van schaakmeester Van der Valk in enerverende openingsaflevering.

Foto credits: Company Pictures, NL Films & A3MI

De openingsaflevering van het derde seizoen van Van der Valk staat in het teken van een Amsterdamse gemeenschap van freerunners; die urbane sport waarbij deelnemers op gebouwen klauteren. Of zeecontainers. Want de atleten zijn ook, zo blijkt al snel, handig inzetbaar bij het stelen van spullen uit containeropslagen. Bovendien zijn ze uitstekend getraind in achtervolgingen over daken. Een freerunner arresteren is voor de gemiddelde politieagent dus een flinke beproeving. Niet voor Piet van der Valk (Marc Warren); de rechercheur die dankzij zijn dagelijkse schaakpartijen altijd vier stappen vooruitdenkt. Van der Valk komt in aanraking met de freerunners als een freerunnersechtpaar in Amsterdam onder schot wordt genomen.

Is het een scherpschutter geweest? In een hippiebusje wordt een dood freerunnertalent aangetroffen terwijl zijn vriendin de aanslag, of het misverstand, heeft overleefd. Zij wordt overgebracht naar het ziekenhuis; een goed excuus voor de makers om Loes Haverkort, die sinds vorig seizoen de love interest van Van der Valk speelt, te herintroduceren. Zij speelt arts Lena Linderman en haar personage ontfermt zich over het slachtoffer en, na een plotselinge schietpartij in het ziekenhuis, eveneens over Van der Valks werkpartner Lucienne Hassell (Maimie McCoy), die is geschampt door een kogel. Dat levert een cynisch gesprek op. Met Hassell die zegt ‘dat het maar een schram is’.

VanDerValk2

Linderman pareert: ‘Het is een wond.’ Hassell reageert terstond: ‘Wij gaan ermee om.’ Kortom, het bagatelliseren van schotwonden hoort bij het vak. Die hardvochtige mores moeten nieuwkomers Eddie Suleman (Azan Ahmed) en Citra Li (Django-Chan Reeves) nog leren. De twee nieuwbakken detectives voegen zich bij de eenheid van Van der Valk en Hassell en tonen al snel hun meerwaarde. Van der Valk ziet in Suleman zelfs een jongere versie van zichzelf: ook hij was koppig en heeft dat eigenlijk nooit verleerd. En beide mannen zijn dol op schaken. Dat het mysterie uit de aflevering vrijwel moeiteloos wordt opgelost komt dan ook niet als een verrassing.

Van der Valk S03, vanaf zaterdag 6 mei 2023 wekelijks bij NPO 2 en NPO start en tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!