de Lagarde

Unsolved Mysteries S01E01-02: verloren hoop

  •    •  
02-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Unsolved Mysteries
De originele makers van Unsolved Mysteries werpen in de reboot wederom een licht op vreemde, onopgeloste zaken.
Spoken, signalementen van ufo’s, maar ook moorden en vermiste personen. In 1988 debuteerde de documentaireserie Unsolved Mysteries op de Amerikaanse zender NBC. De populaire serie wist jarenlang kijkers aan zich te binden middels dramatische misdaadverhalen en bovennatuurlijke thrillers.
In 2017 gaven de originele makers, Terry Dunn Meurer en John Cosgrove, aan de serie nieuw leven in te willen blazen, en drie jaar later verschijnt eindelijk de gelijknamige reboot op Netflix.
Unsolved Mysteries
De eerste twee afleveringen tonen respectievelijk een misdaad waarbij de politie mogelijk de dood van een jonge man verkeerd heeft ingedeeld als zelfmoord, en een zoon die ervan overtuigd is dat zijn stiefvader mogelijk betrokken is bij de dood van zijn moeder.
Unsolved Mysteries
Van de twee afleveringen is het verbijsterende mysterie uit de opener de meest spraakmakende. De aflevering onthult het opmerkelijke en tegenstrijdige verhaal van de 32-jarige Rey Rivera, een aspirant-scenarioschrijver uit Baltimore. ‘Ik zei steeds dat er iets groters was, er is meer aan de hand. Ik denk dat hij iets ontdekte wat niet had moeten gebeuren. Ik weet dat hij geen zelfmoord pleegde’, aldus zijn weduwe, Allison Rivera. Op 24 mei 2006, acht dagen na zijn plotselinge verdwijning, werd het lichaam van Rey gevonden in een conferentieruimte van het beroemde Belvedere Hotel.
Unsolved Mysteries
Rivera is ogenschijnlijk van het dak gesprongen. Maar hoe kwam hij nu daadwerkelijk daar terecht? Was het een psychose? Van welk deel van het gebouw is hij geduwd of gesprongen? Hoe kan het dat zowel zijn telefoon als zijn bril bij de metershoge val geen schade hebben opgelopen? Het zijn enkele vragen die worden opgeworpen door zijn weduwe en de betrokken journalisten en rechercheurs in de raadselachtige zaak.
Unsolved Mysteries
Meurer en Cosgrove werkten samen met Stranger Things-producer Shawn Levy aan de reboot. Toch duurt het even voordat de makers de juiste toon weten te vinden. De standaard Netflix-formule voor documentaires – zoals te zien in bijvoorbeeld Making A Murderer – wordt ook hier gehanteerd. Archiefbronnen worden afgewisseld met interviews met de nabestaanden, journalisten en rechercheurs. Zoom-ins op foto’s en drone-opnamen van locaties zijn te zien samen met spaarzame reconstructies.
Hoewel intriges van misdaad doorgaans goed kijkmateriaal opleveren, blijft het hier – in ieder geval in de eerste afleveringen – eerder een documentaireserie die getraumatiseerde familieleden een podium biedt om te speculeren over de vreemde gebeurtenissen.
Unsolved Mysteries
Unsolved Mysteries is een licht onderhoudende documentaireserie voor de amateur-speurneus die op jacht wil naar de verborgen feiten uit onverklaarbare situaties en misdaden.
Unsolved Mysteries, vanaf 1 juli 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!