Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Unseen S01E01: moorden tegen het patriarchaat

  •  
29-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
204 keer bekeken
  •  
Unseen
Een schoonmaakster gaat in het duister op zoek naar haar vermiste echtgenoot in gemankeerde Zuid-Afrikaanse misdaadthriller.
Foto credits: Netflix / Gambit Films
Zenzi Mwale (Gail Mabalane) is een arme Zuid-Afrikaanse schoonmaakster die elke maand de eindjes aan elkaar moet knopen. Aan haar echtgenoot Maxwell (Simon Pearce) heeft ze niet veel, blijkt in de eerste aflevering: hij zit om onduidelijke redenen achter de tralies. Wanneer Zenzi hem opzoekt, dan blijkt hij echter alweer te zijn vrijgelaten. Waarom is hij niet thuisgekomen? Wat volgt is een zoektocht door de zelfkant van de samenleving. Door duistere stegen en langs schimmige etablissementen. Ergens aan het begin van de openingsaflevering van Unseen zegt een personage al tegen Zenzi dat vrouwen ’s nachts niet op straat moeten hangen.
Toch gaat ze op zoek naar Maxwell. En de beste man blijkt een hoop geheimen voor haar verborgen te hebben gehouden. Zo blijkt hij zich te hebben ingelaten met allerlei snode types. Ook saillant is dat een schurk aan wie Maxwell nog geld schuldig is zich komt melden bij Zenzi: dan moet zij het bedrag maar ophoesten. Of misschien is er een andere uitruil in natura mogelijk? Het is geen verrassing dat de hoofdpersoon al snel haar eerste moord pleegt. Moorden wordt in Unseen voorgespiegeld als de enige remedie tegen het patriarchaat: logisch ook, want tegen de tijd dat de aflevering is geëindigd hebben meerdere mannen geprobeerd Zenzi te verkrachten.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Unseen
Het probleem met deze Zuid-Afrikaanse misdaadthriller is echter dat de motivaties van de personages lange tijd veel te abstract blijven. Je krijgt als kijker onder meer geen vat op Zenzi, ook niet na 50 minuten. Met haar sympathiseren wordt daardoor moeilijker. Bovenal ligt de combinatie van Tarantinesk bruut geweld en Zuid-Afrikaanse soap er ietsjes te dik bovenop. Tact had het scenario van Unseen goed gedaan en misschien geleid tot een serie met iets meer schwung.
Unseen S01, vanaf 29 maart 2023 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!