Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Unprecedented S01E01: niets nieuws onder de zon

  •  
07-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
276 keer bekeken
  •  
Unprecedented

© Discovery+

Documentairemaker Alex Holder beweert dat hij de kijker een blik achter de schermen gunt bij de Trump-campagne van 2020, maar daar slaagt zijn serie amper in. 

Ongeëvenaard, zo luidt de Nederlandse vertaling van de titel van deze driedelige documentairereeks. Het lijkt erop dat documentairemaker Alex Holder met deze term doelt op het feit dat hij de kijker een blik achter de schermen gunt bij de campagne van Donald Trump in 2020 en 2021. Maar vergis je niet: Unprecedented is niet van het kaliber ‘fly on the wall’. Oftewel: de interviews met Donald, Eric, Ivanka en Donald Jr. zijn allemaal min of meer georkestreerd. Dat wil zeggen: Holder kreeg toestemming om de Trumps te filmen maar wél op hun voorwaarden. Dat de reeks begint met de mededeling dat ‘de familie Trump geen invloed had op de montage’ en dat lijkt een overbodige boodschap.

Als je geen smeuïge of onwelgevallige zaken hebt gefilmd, dan kan je die ook niet in een film stoppen. Unprecedented zet Donald en zijn familie bovenal neer als keurige mensen. Keurige mensen die twijfelachtige en kwaadaardige (racistische; transfobe) dingen zeggen. Dat laatste wordt nog eens bevestigd door een handjevol academici dat voor de serie mocht opdagen om tegenwicht te bieden aan het populistische en gevaarlijke gezever van de hoofdpersonen. Intussen begeleidt bombastische klassieke muziek beelden van de campagne om nog eens te onderschrijven: dít, dames en heren, ís baanbrekend. Je zou echter ook cynisch kunnen stellen dat Unprecedented uiteindelijk niets meer is dan een verkapt jaaroverzicht.

Zo komt de moord op George Floyd aan bod en lijkt het verhaal een grote opmaat naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Buiten kijf staat dat Unprecedented niets nieuws onder de zon is. Misschien had Holder nog beter klassiekers als Primary (1960, portret van John F. Kennedy tijdens de democratische voorverkiezingen) of The War Room (1993, over de presidentscampagne van Bill Clinton) moeten bestuderen. Dan was hij tot de conclusie gekomen dat hij voor een scherpzinnige film over de Trumps écht achter de schermen had moeten filmen.

Unprecedented, vanaf donderdag 8 juni 2023 bij HBO Max

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!