Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Unorthodox S01: zelfbevrijding in Berlijn

  •  
27-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Unorthodox
Een jonge vrouw ontsnapt uit een verstikkende religieuze omgeving op zoek naar zichzelf.
De chassidische Joodse gemeenschap in Brooklyn, New York houdt vast aan oude religieuze waarden. Het is een omgeving waar de vrijgevochten Deborah Feldman moeilijk kon aarden, en na een gedwongen huwelijk ontsnapte ze uit de gemeenschap. Haar ervaringen resulteerden in de memoires ‘Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots’. Het is een rijk en realistisch kader voor de (semi)biografische miniserie Unorthodox.
Esther ofwel Esty (uitstekend acteerwerk van de Israëlische actrice Shira Haas) groeit op in de ultra-orthodoxe chassidische gemeenschap van Williamsburg, New York. Ze wordt door haar tante Maika Schwartz (Ronit Asheri) uitgehuwelijkt aan de schuchtere Yakov ‘Yanky’ Shapiro (Amit Rahav). De 18-jarige dient het aanbod te accepteren omdat haar vader Mordechai (Gera Sandler) een alcoholist was en haar moeder Leah (Alex Reid) de gemeenschap had ontvlucht. Het huwelijksleven gaat gebukt onder frustratie en ongemak. Na een jaar kiest ze voor zichzelf en vlucht ze naar Berlijn. Haar verdwijning zorgt voor een schandaal en Yanky gaat samen met zijn neef Moishe (Jeff Wilbusch) – een verstoten zoon die nu de kans ziet om opnieuw geaccepteerd te worden door de gemeenschap - haar gangen na. In Berlijn ontmoet Esther Robert (Aaron Alteras) en zijn vrienden die studeren aan het conservatorium, en dit plant een zaadje om een nieuwe weg in te slaan.
Unorthodox
Unorthodox geeft een (gedramatiseerd) inzicht in de verborgen Joodse gemeenschap met rigide voorschriften en afschuw van het moderne leven – geen smartphones, televisie, of westerse ideologieën. Het doel van de vrouw is om zich voort te planten om ‘de zes miljoen terug te brengen’, en de leden leven geïsoleerd in de moderne maatschappij. Toch is er geen sprake van stereotypering door scenarist Anna Winger (Deutschland 83) en haar team, en nemen ze religie en de strikte religieuze gemeenschap serieus. Hoewel de gemeenschap al honderden jaren gevestigd is in New York is de gesproken taal Jiddisch. De dialogen schakelen dan ook geregeld over van Jiddisch naar Engels naar Duits.
Ontwrichting, worsteling met trauma, de geschiedenis van Berlijn, en persoonlijke groei. In Berlijn is de vrijheid overweldigend en verwarrend, maar al snel past Esther zich aan terwijl ze de culturele verschillen probeert te navigeren, en probeert los te komen van hoe de gemeenschap haar heeft gevormd. Winger weeft het verleden en het heden evenwichtig door elkaar heen: vrijheid versus sociale gevangenschap. Het contrast tussen haar wedergeboorte in Berlijn en het restrictieve leven in Brooklyn wordt belicht met flashbacks. Het onderstreept dat Esther haar eigen stem dient te vinden en zich niet hoeft te laten leiden door de trauma’s uit het verleden.
Unorthodox
Unorthodox is een solide miniserie die de zoektocht weergeeft van een jonge vrouw die zich onttrekt aan het strakke keurslijf van een religieuze gemeenschap om haar plaats in de wereld te vinden.
Unorthodox S01, vanaf 26 maart 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!