de Lagarde

Unknown: The Lost Pyramid: real-life Indiana Jones

  •  
03-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
Unknown_The_Lost_Pyramid_01_13_27_00

© Netflix

Twee Egyptische archeologen met een missie tonen in romantische documentaire de passie voor hun vak. 

Jagen op piramides, zo zou je het werk van archeologen Zahi Hawass en Mostafa Waziri kunnen beschouwen. De twee geven in Saqqara, een dodenstad die zo’n 30 kilometer van Caïro ligt, leiding aan grote opgravingen. Ze zijn natuurlijk op zoek naar het El Dorado van Egypte; naar grote bouwwerken die niet zijn leeggeroofd en dus mogelijk vol zitten met gouden artefacten en mummies. Unknown: The Lost Pyramid doet in die zin al snel denken aan de avonturen van Indiana Jones. Sterker nog: zo noemt Hawass zich op een gegeven moment, wanneer hij opmerkt dat zijn Amerikaanse assistent lijkt op de vriendin van Indy.

Documentairemaker Max Solomon windt er dan ook geen doekjes om: zijn film moet een real-life avontuur voorstellen. Veel scènes zijn gelardeerd met triomfantelijke muziek. The Lost Pyramid is buitengewoon romantisch. Met in de hoofdrol twee mannen die bevlogen over hun vak praten. Saillant is ook dat Hawass en Waziri graag met elkaar wedijveren: wie zal als eerste een mooie schat blootleggen? Waziri was ooit Hawass’ protegé maar is uitgegroeid tot een geduchte concurrent. Hoewel je van die concurrentie weinig ziet als de twee wetenschappers met elkaar in gesprek zijn; dan domineert de passie voor het vak.

Unknown_The_Lost_Pyramid_00_34_19_00

© Netflix

Ze zijn ook kritisch: eindelijk is er in Egypte ruimte voor Egyptenaren om opgraafmissies te leiden. Nadat de archeologie en de Egyptologie jarenlang werd beheerst door westerse lieden die het land leegroofden. En er is nog veel werk aan de winkel. In de voice-over vertelt Hawass aan het begin van de film dat ‘slechts 30 procent van het Egyptische verleden’ onder de grond is opgegraven. Dat betekent dus nog meer claustrofobische missies en graftombes die vakkundig worden opengebroken. Je krijgt bijna zin om zelf een pikhouweel op te pakken.

Unknown: The Lost Pyramid, vanaf maandag 3 juli 2023 bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!