Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Unknown Origins: onverwachts vermakelijk

  •  
29-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Unknown Origins
De Spaanse film combineert op effectieve wijze mysterie, misdaad, en komedie, met de oorsprongsverhalen van superhelden.
‘Trek je pak aan en verbeter de wereld.’ Voor velen zijn superhelden de ultieme weergave van hoop. Maar voor een ander is het oorsprongsverhaal van The Hulk of Iron Man nu juist de voedingsbron van inspiratie om met krachtige bloeddorst een spoor van slachtoffers achter zich te laten. In de Spaanse film Unknown Origins (originele titel: Orígenes secretos) worden stripverhalen gebruikt als excuus om te doden.
‘Geheime genese.’ Het is een uitdrukking die verwijst naar het ontstaan van superhelden, hoe ze zijn geworden wat ze nu zijn. Het is tevens een hint die de seriemoordenaar op een briefje voor de politie achterlaat. De serieuze inspecteur David (Javier Rey) heeft weinig op met superhelden, terwijl zijn chef Norma (Verónica Echegui) – het jongste hoofd van moordzaken in Madrid – alleen enige kennis heeft van cosplay en anime. Het is de doorgewinterde politiebaas Cosme (Antonio Resines) die al snel de link legt met de oosprongsverhalen van superhelden, en hij schakelt de hulp van zijn zoon Jorge (Brays Efe) in.
Unknown Origins
Een bezoek van een Stan Lee-lookalike (bedenker van de superhelden van Marvel), een taser die je blijkbaar onoverwinnelijk maakt, en bedenkelijke hygiënische normen (een weggeworpen stuk toast kan je blijkbaar nog rustig eten uit de prullenbak). Het moge duidelijk zijn:  Jorge is niet altijd even charmant, maar hij is wel de man die een schat aan kennis bezit en eigenaar van de stripboekwinkel Planeet K.
Unknown Origins
Scenarioschrijvers David Galán Galindo en Fernando Navarro nemen de tijd om het verhaal in de juiste context te plaatsen. Het trio bestaande uit David, Norma en Jorge legt langzaam de puzzelstukjes bijeen om de moordenaar op te sporen. Het verhaal komt echt in een stroomversnelling wanneer David beseft dat zijn ouders hetzelfde noodlottige lot troffen als Martha en Thomas Wayne uit de Batman-strips. In de tweede akte van de film bundelt het trio de krachten samen en gaan ze doelgericht achter de moordenaar aan.
Unknown Origins
Het levert een film op die bewust speelt met de clichés uit zowel het genre van de superheldenfilm als het misdaadgenre. De personages zijn sympathiek en de verhaalbogen blijven grotendeels onderhoudend tot het einde. Unknown Origins laat de lange weg zien aleer er een nieuwe (Spaanse) superheld opstaat en de mantel omslaat, om hoop te bieden in donkere tijden.
Unknown Origins, vanaf 28 augustus 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!