Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Turning Red: groeipijnen met een snufje magie

  •  
11-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
Turning Red
Alsof puberteit voor meisjes al niet lastig genoeg is.
De 13-jarige Meilin (Rosalie Chiang) heeft haar leven prima voor elkaar. Ze weet wat ze wil, haalt hoge cijfers op school en heeft een leuke vriendengroep. Dat ze buiten school weinig met haar vriendinnen kan doen omdat ze haar moeder (Sandra Oh, The Chair , Killing Eve ) moet helpen in de tempel, neemt ze - als enig kind van Koreaans-Canadese ouders - op de koop toe. Maar aan haar mooie geordende leventje komt abrupt een einde wanneer ze van de ene op de andere dag wakker wordt als… een gigantische pluizige rode panda. Als ze zichzelf onder controle heeft, verandert ze terug in Meilin, maar iedere keer wanneer haar emoties de overhand nemen, doet de rode panda dat ook. En met gierende hormonen en een helikoptermoeder is elke dag plotseling een mijnenveld.
Het is het onvermijdelijke gevaar wanneer je een film maakt binnen een animatie-instituut zoals Disney: iedere nieuwe film wordt automatisch vergeleken met de klassiekers die ervoor kwamen. Wat betreft moraal heeft Turning Red  duidelijke overeenkomsten met de Disney/Pixar-film Inside Out  (een film waar regisseuse Domee Shi destijds ook aan meewerkte), die ook ging over de groeipijnen van adolescentie. Turning Red heeft daarnaast als zijlijntje de stroeve relatie tussen moeders en (enig) kinderen, een thema dat Shi al eerder aanstipte in de korte film Bao  (destijds te zien voorafgaand aan The Incredibles 2 ), waarin een te beschermende moeder moeite heeft haar zoontje (een bapao-broodje) los te laten.
Turning Red
Het verhaal is redelijk rechtlijnig: bij heftige emoties wordt Meilin letterlijk een beest. In dit geval: een knuffelbare variant van de Hulk. Ook de achterliggende boodschap laat zich snel raden. Er bestaat namelijk, zo blijkt niet lang daarna, een ritueel waardoor de rode panda nooit meer de overhand zal nemen. Maar, wat is beter? Emoties oppotten, of ze toestaan?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Turning Red
De animaties zijn zoals gewoonlijk prachtig, en het is zeker goed om ook eens een zelfverzekerde bolleboos – ‘een zeer ondernemende en lichtelijk irritante jongedame’ - in de hoofdrol te zien. Toch heb ik een beetje mijn bedenkingen bij het feit dat het veranderen in een rode panda specifiek een vrouwendingetje lijkt te zijn. Het doet toch denken aan een andere vrouwenkwaal die rood is en opkomt in de puberteit. Dan weet ik ook wel welke optie ik zou prefereren.
Turning Red, vanaf 11 maart 2022 op Disney+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!