de Lagarde

True Life Crime S0201: journalist op zoek naar gerechtigheid

  •  
01-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
TrueLifeCrime

© MTV

Reportagemaker Dometi Pongo maakt op beklemmende wijze aantoonbaar dat de 22-jarige Darrien Hunt in 2014 in het Amerikaanse Utah werd vermoord door de politie. 

In True Life Crime, gepresenteerd door journalist Dometi Pongo, zoeken de makers naar gerechtigheid. Aan het begin van het tweede seizoen van deze reportagereeks zoomen ze in op de zaak rondom Darrien Hunt; een 22-jarige die in 2014 door de politie wordt vermoord. Althans, dat is wat Pongo probeert aantoonbaar te maken. De politie uit Saratoga Springs, Utah, beweert anderszins: Hunt zou agenten hebben proberen aan te vallen met een samoeraizwaard.

Hoewel de aflevering nogal sensationeel begint, met een montage met wenende familieleden, duikt Pongo daarna wel op integere wijze de diepte in. Zo legt hij uit dat slechts 1 op de 100 mensen in Saratoga Springs zwart is en dat dit per definitie problematisch kan zijn. Ook zet hij uiteen dat Hunt hield van cosplay en dat hij op de dag van zijn dood verkleed was als een van zijn favoriete anime-personages. Ja, hij droeg een zwaard, maar ook dat is in Utah toegestaan. Vervolgens breekt hij het frame dat destijds door de politie werd neergezet af. Namelijk dat van een zwarte man die agressief zwaait met een zwaard.

Goed aan deze reeks is dat familieleden het verhaal van een belangrijke context voorzien. Zij zetten, in tegenstelling tot de autoriteiten, Hunt logischerwijs neer als mens. En Pongo benadrukt ook met klem dat het schandalig is dat in de Verenigde Staten slachtoffers van politiegeweld keer op keer ook na hun dood als dader worden aangemerkt. True Life Crime is zware kost dus. En ook een getuigenis van een witte vrouw, die de tragedie rondom Hunt zag gebeuren, sorteert een beklemmend effect. Ze impliceert de zinloosheid van Hunts dood. Die gedachte wordt in de hele aflevering voortdurend bevestigd. Ook dat is misschien een vorm van gerechtigheid.

True Life Crime S02, vanaf vrijdag 1 september 2023 bij Videoland

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!