Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Trigger Point S01E01-02: Brits bomteam in race tegen de klok

  •  
01-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
Trigger Point S01
Een race tegen de klok, het risico op veel slachtoffers en personages onder continue hoogspanning – deze mix levert een spannende miniserie op.
Foto credit: HTM & All3Media International
Als er een bingokaart zou bestaan voor situaties waar explosievenexperts bij de politie tegenaan kunnen lopen, zou deze vermoedelijk bijna vol zijn na de eerste aflevering van de Britse succesreeks Trigger Point. Er zijn tangetjes waarmee gekleurde draadjes moeten worden doorgeknipt. Nijvere rechercheurs die rondspeuren naar kleine aanwijzingen die de aanwezigheid van een bom kunnen verraden. Mannen en vrouwen in beschermende pakken die heel hard 'room clear!' roepen. En – kleine spoiler – natuurlijk zijn er altijd onverwachte boobytraps - een politieserie waarin altijd alles goed gaat, weet vermoedelijk niet veel kijkers aan zich te binden.
Het is knap hoe showrunner Daniel Brierley, een jonge protegé van Line of Duty -bedenker Jed Mercurio, binnen deze bekende kaders toch een spannende, interessante en originele serie heeft weten te ontwikkelen. Ja, er zijn natuurlijk elke aflevering bommen en penibele situaties. Maar binnen dat concept blijkt best veel variatie te zijn: waar is het explosief geplaatst? Wat voor soort en maat is, hoe is deze mogelijk onschadelijk te maken? Wat is het motief van de dader? En wat zijn de (grote) gevolgen als het níet lukt om de bom op tijd te ontmantelen?
Trigger Point S01
Het helpt dat de serie gedragen wordt door twee sterke hoofdrolspelers. Actrice Vicky McClure (bekend als DI Kate Fleming uit Line of Duty ) speelt Lana Washington, een licht getroebleerde ex-militair die in Afghanistan bommen onschadelijk leerde maken. Zij vormt bij de bomb squad in metropool Londen een vast team met haar maatje Joel Nutkins (Adrian Lester) - in de eerste aflevering worden zij ingeroepen om in een woonwijk het reële risico op een terroristische dreiging in te schatten. De getalenteerde acteurs weten hun personages onder de oppervlakte nét iets meer reliëf mee te geven dan de vaste mal die het genre verplicht standaard biedt (er is een situatie, er wordt gehandeld, het gaat goed of niet).
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Trigger Point S01
Na de eerste aflevering blijkt de inzet hoog te zijn: het team krijgt te maken met een gek die Londen wil treffen met de dodelijkste aanslag sinds 7 juli 2005, toen de stad in de ochtendspits werd opgeschrikt door een serie bomexplosies. Er vonden drie ontploffingen plaats in de metro en eentje aan boord van een bus. En uiteraard speelt, zoals dat hoort in dit soort series, op de achtergrond ook de politieke discussie mee over hoe dit soort nieuws moet worden gecommuniceerd. Haal je niet te veel burgers collectief door het slijk door te veel informatie over de dader vrij te geven?
Trigger Point S01, vanaf 2 juni 2022 in zijn geheel op NPO Plus, en vanaf 4 juni wekelijks op NPO 2 en NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!