Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Trees of Peace: weinig discreet vermaak

  •  
10-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
Trees of Peace
Filmmaker Alanna Brown slaat de plank mis met exploitatieve film over de genocide in Rwanda in 1994.
In het op waargebeurde verhalen gebaseerde Trees of Peace zitten vier vrouwen tijdens de genocide in Rwanda in 1994 om uiteenlopende redenen ondergedoken in de kelder onder een keuken. Terwijl op gehoorafstand Hutu’s Tutsi’s vermoorden, zwijgt het viertal – waaronder een non, een witte weldoener en een zwangere vrouw – met tranen in de ogen. 81 dagen zitten ze uiteindelijk gevangen, terwijl ze af en toe door de echtgenoot van de zwangere vrouw worden voorzien van voedsel. Tegen de tijd dat kust vrij is zijn meer dan een miljoen Rwandezen vermoord. Maar de vrouwen overleven het door elkaar te leren vertrouwen.
In het begin domineert gekibbel in de kelder, waar de vrouwen bijna per toeval gezamenlijk in terecht zijn gekomen: wie is een Hutu? Wie is een Tutsi? Waarom ben jij hier? En de witte weldoener – een Amerikaanse met een verleden – wordt al helemaal met argusogen aangekeken. Maar filmmaker Alanna Brown lijkt dus al snel te fluisteren: dit zijn vrouwen, die overwinnen alles. Dat dit een onrealistische en bijna schadelijke insteek is voor een film over een onwerkelijke historische gebeurtenis moet je maar voor lief nemen. Trees of Peace draait niet om vrouwen, of om Rwandese vrouwelijke slachtoffers, maar om de vier vrouwen in de kelder.
Trees of Peace
Brown hanteert conventies uit het horrorgenre – onbekenden wandelen door het huis, vreemde stemmen zijn ineens te horen – om te onderschrijven hoe nijpend (en spannend) de situatie voor het viertal wel niet is. Dit zou je zonder blikken of blozen het exploiteren van een gruwelijkheid kunnen noemen. De sentimentele soundtrack onderstreept dat: Trees of Peace memoreert aan de onwerkelijkheden in Rwanda, maar is ook een product met een nadrukkelijk doel. Vermaken en onderwijzen. Dat vermakelijke facet leidt er echter toe dat de film bij vlagen nogal onsmakelijk overkomt – en dat is zeker niet de eerste keer dat dit voorkomt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Trees of Peace
Het verbeelden van genocides vereist tact, en soms ook een discrete of geprononceerde visuele vorm. Dat ontbreekt spijtig genoeg totaal in Trees of Peace.
Trees of peace, vanaf 10 juni 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!