Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Treason S01E01: onvervalst kat-en-muisspel

  •  
26-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
502 keer bekeken
  •  
Treason
Een geheim agent wordt gechanteerd door een Russische spion in spannende thriller met een ietwat uitgekauwde premisse.
Foto credits: Netflix
De Britse geheim agent Adam (Charlie Cox uit Daredevil ) heeft een groot deel van zijn carrière te danken aan zijn ex-lover, de Russische spion Kara (Olga Kurylenko). Zij gaf hem telkens waardevolle informatie waarmee hij grote successen boekte. Als Adam het nieuwe hoofd van MI6 wordt, nadat zijn baas (een rol van Ciarán Hinds) lijkt te zijn vergiftigd, dan zijn de rollen omgedraaid. Kara eist van Adam, die in zijn nieuwe hoedanigheid bij allerlei compromitterende data kan, gegevens over een opmerkelijke MI6-missie in Azerbeidzjan waar vijf doden bij vielen. Adam weigert aanvankelijk, waarop Kara hem begint te chanteren.
De focus ligt in de openingsaflevering van Treason ook deels op Adams gezin. Alsof de makers fluisteren: dát is zijn achilleshiel; daar is Adam op zijn kwetsbaarst. De vrouw, zoon en dochter van Adam leiden in tegenstelling tot de geheim agent een tamelijk normaal leven. Zij kunnen makkelijk ontvoerd worden door Kara en haar handlangers.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Treason
Met Treason spelen de makers naarstig in op de Russische invloed in het Verenigd Koninkrijk en de gruweldaden die de laatste jaren plaatshadden. De Koude Oorlog is min of meer weer terug. Cox is daarnaast goed gecast: de twijfel staat in z’n gezicht gegrift; hij oogt bovenal echt als een geheim agent die nog ietsjes te jong is voor zijn nieuwe functie. Qua vorm heeft de vijfdelige thrillerreeks echter weinig nieuws te bieden. In de kern lijkt de relatie tussen Adam en Kara op die van James Bond met een van zijn vrouwelijke antagonisten (Kurylenko is natuurlijk bekend van Quantum of Solace , 2008) – een onvervalst kat-en-muisspel, niet meer en niet minder.
Treason S01, vanaf 26 december 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!