Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Trappers S01: feelgoodserie over fietskoeriers die zichzelf mogen zijn

  •  
26-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
253 keer bekeken
  •  
Trappers
Het antikraakpand waar het Amsterdamse koeriersbedrijf gevestigd is, geldt als een eiland van tolerantie in de gekke, grote stad vol drukte en vooroordelen.
Foto credit: Robin de Puy / VPRO
De 49-jarige Stanley, de baas van Fietskoeriers Amsterdam, weet hoe belangrijk het is als anderen af en toe onvoorwaardelijk voor je klaarstaan. Sinds zijn elfde mist hij zijn onderbenen en werd hij deels afhankelijk van andere mensen. Dus als de medewerkers van zijn opvallende bedrijf een slechte dag hebben of een tegenslag moeten verwerken, dan gunt hun werkgever ze altijd net meer ruimte, tijd en geduld dan andere bazen zouden doen.
Trappers
Gezamenlijk leggen de mannen tienduizenden kilometers per jaar af door de hoofdstad. De diversiteit van de spullen die zij rondbrengen is gigantisch: van ontslagbrieven tot potten verf, van harde schijven tot meubels, van opgezette dieren tot wijn. Zij kennen de stad als geen ander en komen overal: van bijstandsmoeders tot fancy kantoren op de Zuidas en alles wat daartussen zit. Het werk is fysiek zwaar en onvoorspelbaar, de klanten zijn grillig. Maar toch halen de koeriers voldoening uit de enerverende racetochtjes door de smalle straatjes. Soms vechten de mannen elkaar de tent uit met harde grappen en bijtende ruzies. Maar uiteindelijk kunnen ze niet zonder elkaar.
Trappers
Regisseur Eva van Pelt en Halil Ibrahim Özpamuk mochten het team van Fietskoeriers Amsterdam voor hun vijfdelige serie overal volgen; in gesprekken met het bonte gezelschap was geen onderwerp taboe. Het tweetal leerde het bedrijfje kennen via Van Pelts vriend Bernard, een schrijver die van alleen zijn hoofdvak niet rond kon komen en een bijbaantje zocht. Iedereen in het team draagt zijn eigen rugzakje mee, zoals de gesjeesde rechtenstudent Rolf die zich al jaren voorneemt om te stoppen en naar écht werk op zoek te gaan. 'Maar ja, dan doe ik het toch weer niet', constateert hij nuchter tijdens het maken van een sudoku. Hippie Nanne is naast fietskoerier ook zanger in een rockband; een groot deel van zijn oeuvre gaat tegenwoordig over zijn ritten op de fiets.
Trappers
In Trappers zit echt wel maatschappijkritiek verborgen. Het antikraakpand is niet alleen voor de koeriers een vluchtheuvel in hun wankele bestaan, maar ook voor diverse buurtbewoners. Bovenbuurvrouw Laura, een goedlachse twintiger, zocht ooit een plek om haar auto te stallen en is er nu kind aan huis. Bejaarde overbuur Fia zocht een snelle doorsteek naar de volgende gracht en komt sinds ze haar man is verloren regelmatig langs voor een praatje. In haar verhaal en de verhalen van de koeriers zelf spelen eenzaamheid, sociale ongelijkheid en gebrek aan omkijken naar elkaar onmiskenbaar een rol.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Trappers
Maar de prachtige documentaire wil vooral een hoopvol signaal afgeven en slaagt daar met vlag en wimpel in. Trappers is bovenal moderne feelgood-televisie in optima forma: intiem en ontwapenend, inspirerend en blijmoedig. De vijfdelige serie is een geweldig alternatief voor mensen die wel behoefte hebben aan een programma dat het kerstgevoel van saamhorigheid, naastenliefde en familiewaarden uitstraalt, maar die tegelijkertijd de buik vol hebben van alle zoete geijkte kerstkost als Home Alone , Love Actually en Pietje Bell.
Trappers, vanaf 26 december 2022 dagelijks te zien op NPO 2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!