Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Transplant S01E01-04: Syrische dokter bewijst zich in Canada

  •  
09-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
Transplant
Na een sterke start volgt Transplant al snel de platgetreden paden van een meer conventionele ziekenhuisserie. De warme vertolking van Hamza Haq houdt het interessant.
Foto credits: NBC
Als er een ding is waar Bashir (Hamza Haq) wel ervaring mee heeft, is het werken onder hachelijke omstandigheden. Hij was, tot hij naar Canada vluchtte, arts in Syrië tijdens de burgeroorlog. Dus twijfelt hij geen moment wanneer een vrachtwagen zich in de pui van de shoarmazaak waar hij werkt heeft geboord. Ondanks alle chaos, en eigen verwondingen, gaat hij meteen aan de slag. Hij maakt bij een vriend een inkeping in het ooglid, zodat het bloed dat zich erachter ophoopt kan weglopen. Een vrouwelijke klant geeft hij een hartmassage. Bij een mannelijke klant boort hij met een huis-tuin-en-keukenboor een gaatje in de schedel om de druk op de hersenen weg te nemen.
En laat die mannelijke klant in kwestie nu net Jed Bishop (John Hannah, Four Weddings and a Funeral) zijn, het hoofd van de eerste hulp van een ziekenhuis, bij wie Bashir ooit gesolliciteerd had, maar was afgewezen.
Transplant
Wanneer de eerstehulpdiensten ten tonele verschijnen, betekent dit niet dat de rust automatisch is weergekeerd. Zijn goede vriend Khaled (Fayçal Azzouz) heeft geen papieren, dus maakt zich snel uit de voeten. Maar ook Bashir, die wel een verblijfsvergunning heeft, weet niet hoe snel hij, bloedend en wel, het ziekenhuis weer moet verlaten. Iets wat een lokale politieagent die moet achterhalen of de crash een aanslag of een ongeluk was, weer erg achterdochtig maakt. Want Midden-Oosters = verdacht.
Transplant
Het is een sterk begin voor de ziekenhuisserie, waarbij we het gelukkige toeval dat Bashirs toekomstige baas net op dat moment Bashirs eetzaak aandoet maar voor lief nemen. Uiteraard besluit Bishop na Bashirs heldendaad zijn afwijzing te heroverwegen, zelfs al wil de universiteit in Aleppo de officiële documenten van Bashir niet vrijgeven. Niet iedereen is direct overtuigd van de nieuwe aanwinst. Sommige van de technieken die Bashir gebruikt zijn inmiddels achterhaald en Bashir heeft de neiging eerst te handelen en dan pas te overleggen. Maar tegelijkertijd helpt Bashirs frisse blik zijn collega’s ook om op andere manieren naar de wereld om hen heen te kijken. Zo is Bashir verbijsterd wanneer er een jongen wordt binnengebracht die door zijn ouders bewust niet is gevaccineerd. ‘In Syrië staan we te springen om vaccinaties.’
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Transplant
Na wat kleine obstakels op de weg, bijvoorbeeld wanneer Bashir – te laat – ontdekt dat door blauwe plekken als ‘verdacht’ te bestempelen er direct een sociaal werker (Grace Lynn Kung) wordt ingeschakeld, vindt Bashir al snel zijn plek bij York Memorial en begint Transplant ook meer het patroon van een meer conventionele ziekenhuisserie te volgen, met iedere week nieuwe patiënten met nieuwe kwalen. De warme vertolking van Haq houdt het interessant.
Transplant S01, vanaf 9 maart 2021 wekelijks een dubbele aflevering bij Fox, en vanaf 10 maart wekelijks een dubbele aflevering bij Ziggo Movies & Series.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!