de Lagarde

Tina: pijnlijk en sprankelend

  •  
01-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
267 keer bekeken
  •  
Tina

© HBO

In dynamisch en ontroerend portret van de recent overleden popdiva blijkt eens te meer hoe energierijk haar optredens waren. 

Dit portret van de recent overleden popdiva Tina Turner bestaat ruwweg uit twee delen. De periode uit Turners muziekcarrière waarin ze een band vormde met haar toenmalige partner Ike (1960-1976) en de periode daarna, toen Turner zich ontpopte als een soloster. Bijna precies op de helft van Tina dient deze transitie zich aan. Hij voelt als een bevrijding, want ingewijden weten dat Turner genadeloos door haar toenmalige echtgenoot werd mishandeld. Turner, die voor de film in 2019 werd geïnterviewd in haar villa in het Zwitserse Zürich, vertelt in de film openhartig over deze pijnlijke passage.

Eigenlijk stoorde de zangeres zich jaren aan het feit dat ze in interviews altijd werd gevraagd naar haar verleden met Ike. Maar in Tina is deze aandacht voor het eerste deel van haar muzikale succes broodnodig, omdat de relatie met Ike mede zou bepalen hoe haar solowerk eruit zou zien; als het werk van een ontzaglijk sterke vrouw. Je zou het eerste deel van de documentaire in die zin kunnen beschouwen als een tragedie en het tweede deel als een louterend epos. Een lofzang op een vrouw die met haar stem, haar danspassen en haar ongebreidelde enthousiasme de popwereld ongekend veranderde.

Ondanks het feit dat ze van alle kanten werd tegengewerkt. Met de wetenschap van nu is het onvoorstelbaar dat Turners muziek destijds door Amerikaanse platenlabels als 'te wit voor zwarte muziekfans' en 'te zwart voor witte muziekfans' werd omschreven. Misschien wel omdat we Turner nu uitsluitend als een icoon zien. Documentairemakers Daniel Lindsay en T.J. Martin, wier Undefeated in 2012 met de Oscar voor beste documentaire werd bekroond, kennen maar al te goed de imponerende kracht van Turner en gebruiken en misbruiken archiefbeelden van haar concerten om die energie die ze in zich had te spiegelen voor de kijker.

Lindsay en Martin schromen niet om tijdens dit fabuleuze spel met de montage voortdurend te experimenteren met foto’s en voice-over, waardoor hun film bij vlagen net zo sprankelend is als de zangeres die ze terecht op het schild hijsen.

Tina, vanaf donderdag 1 juni 2023 bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!