Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Tin & Tina: gedurfde horror over devote tweeling

  •  
26-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3880 keer bekeken
  •  
TinTina

© Netflix

Een echtpaar adopteert een diepreligieuze broer en zus in hilarische maar trefzekere Spaanse thriller. 

Soms is een horrorfilm in negatieve zin onbedoeld hilarisch. Zie bijvoorbeeld de films van Ari Aster (Hereditary, Midsommar). Maar Tin & Tina van de Spaanse horrormaker Rubin Stein moet het juist hebben van een macabere geestigheid. De film, die zich afspeelt in 1981, draait om het echtpaar Lola (Milena Smit) en Adolfo (Jaime Lorente uit La Casa de Papel) dat hun kind verliest bij de geboorte. De twee proberen vervolgens de leegte in hun levens te vullen door een tweeling te adopteren uit een klooster. Tin (Carlos Gonzáles Morollón) en Tina (Anastasia Russo) zien er eigenaardig uit: hun huidskleur is spierwit, evenals hun kapsels.

Ze zijn door nonnen opgevoed en dus uiterst devoot. Op de dag dat ze hun intrek nemen in de villa van Lola en Adolfo geven ze hun nieuwe vader tijdens het avondmaal meteen een doornenkroon cadeau. Wil hij wél even bidden voor het eten? De volgende ochtend toont Stein een close-up van een broodje met felrode jam dat Lola smeert. Een onheilsteken: de kinderen gaan verder met het tormenteren van hun nieuwe ouders. Zo hebben ze het gemunt op de hond van het gezin. Allemaal vanwege de wijze waarop zij de bijbel interpreteren. Waardoor de vraag rijst: is Tin & Tina een kritiek op orthodoxe religies?

TinTina2

© Netflix

Niettemin is Steins stijl behoorlijk gedurfd: hij laat, zeker in het eerste deel van de film, de kindermonsters voortdurend in beeld verschijnen. Tin & Tina leunt niet op jump scares, maar op het idee dat het kwaad zich soms in de vorm van goede gedaanten in je omgeving begeeft. Wat wel ongeloofwaardig is, is dat de misogyne Adolfo, die zijn vrouw in haar eentje het huishouden laat doen, het gedrag van de tweeling voortdurend vergoelijkt. Zelfs als ze de grenzen op bloederige wijze verleggen. Als kijker zie je echter al van meet af aan: dit gaat de verkeerde kant op; dit kan alleen maar escaleren. Stein doet dat vervolgens op verrassende, speelse wijze.

Tin & Tina, vanaf vrijdag 26 mei 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!