Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Tiger S01E01-02: opkomst en neergang van golfster

  •  
15-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Tiger
Steekhoudend tweeluik over Tiger Woods is goed in balans en vernuftig gemonteerd.
Foto credit: HBO
Het eerste dat opvalt aan de documentairereeks Tiger is hoe fragiel de goede reputatie van golfster Tiger Woods was; hoe fragiel de goede reputaties van zwarte atleten of beroemheden an sich zijn. Het tweeluik memoreert direct aan het met een Oscar bekroonde O.J.: Made in America , waarin wordt belicht hoe de goede naam van sportman O.J. Simpson prompt in duigen valt wanneer hij van moord wordt verdacht. Het is niet dat Tiger en O.J.: Made in America de handelingen van de titelpersonages vergoelijken, maar ze constateren evenwel dat diepgeworteld racisme grote invloed heeft op de wijze waarop ze worden gepercipieerd door het publiek.
Want ook Tiger stond, voordat zijn affaires de publiciteit bereikten, te boek als de ideale schoonzoon. Ja, hij feestte graag en ging misschien daarin weleens over de schreef. Maar hij was ook de man die de golfsport nieuw elan gaf. Zonder zijn vader Earl was dit nooit gelukt, zien we in de vernuftig gemonteerde openingsscène van Tiger: een emotionele vader vertelt tijdens een chic banket in 1996 hoe zijn zoon een gift zal zijn voor de mensheid. In het shot hierna zien we een geknevelde Woods, gekleed in een korte broek, terwijl hij op blote voeten een gevangeniscel in struint.
De waarheid ligt tussen de twee shots in: Woods heeft veel betekend voor aspirant-atleten en voor de sport, maar hij heeft ook bij vlagen zijn moreel kompas verloren. Misschien wel mede dankzij zijn vader, die zijn zoon van jongs af aan aanspoort om golf te beoefenen. In 1978 zien we het hummeltje Woods al bij een talkshow, met een golfclub in z’n handen. Een andere archiefopname, een homevideo, spreekt boekdelen: terwijl papa vraagt aan zijn zoontje wat hij het liefst doet (het juiste antwoord is natuurlijk golf), merkt zoonlief op dat hij moet poepen. Toch blijft Earl in latere interviews benadrukken dat hij zijn zoon nimmer dwong.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Die verklaringen boeten aan kracht in doordat de makers van Tiger, de doorgewinterde documentairemakers Matthew Hamacheck en Matthew Heineman, ook een keur aan kritische lieden aan het woord laten, waarvan een zegt dat Earl een notoire verkondiger van onzin was. Er is, in die zin, een duidelijke balans in het tweeluik te ontwaren, tussen sportieve en familiaire hoogtepunten en sportieve en familiaire dieptepunten. Intussen zien we hoe Woods zich telkens moet herpakken. Als het met zijn slag minder gaat, of wanneer zijn vader overlijdt. Dat lijkt een moeilijke opgave voor een sportman, zeker als tout stand-up komedie je fouten beschimpt.
Tiger gaat in dat opzicht, naast het thema racisme, nadrukkelijk over de problematische omgang van de mens met faam. Of zoals een commentator declameert: ‘We hebben hem verwend.’ Ze noemden hem prins, koning. Hij werd vergeleken met Gandhi en Boeddha. En iemand die op zo’n hoog voetstuk wordt geplaatst, valt bij de minste tegenslag van grote hoogte.
Tiger, vanaf 15 februari 2021 bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!