de Lagarde

Tien nieuwe series om in 2019 naar uit te kijken

  •    •  
16-01-2019
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
Catch 22
Naast terugkerende titels als Game of Thrones en Stranger Things heeft 2019 ook weer een boel nieuws in petto. Vooral een aantal miniseries vallen op.....
Good Omens (Amazon)
In Nederland kun je bij Amazon kijken naar het fantastische American Gods , een serie van de Amerikaanse zender Starz gebaseerd op het gelijknamige boek van Neil Gaiman. Begin 2017 ging Amazon ook nog eens zelf met Gaiman in zee voor een tv-adaptatie van het door hem en Terry Pratchett geschreven Good Omens , dat dit jaar dan eindelijk in première zal gaan. Het idee van de twee schrijvers was destijds om een zo grappig mogelijk boek te schrijven over het einde van de wereld. Het verhaal draait om de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de engel Aziraphale (Michael Sheen uit Masters of Sex ) en de demon Crowley (David Tennant uit Broadchurch ), die het op aarde enorm naar hun zin hebben en daarom besluiten om samen de aanstaande Apocalyps tegen te houden. Jon Hamm ( Mad Men ) heeft een bijrol als aartsengel Gabriel.
8137.w1800.0.00f02df
Quicksand (Netflix)
Scandinavische misdaadseries doen het altijd goed, en aangezien Netflix al wat aangekochte titels (onlangs verscheen het vierde seizoen van The Bridge ) in het aanbod heeft staan, is het nu tijd voor de eerste Netflix Original uit Zweden. Er werd gekozen voor een verfilming van Quicksand (bij ons uitgebracht als In Dromen Lieg Je Niet) van Malin Persson Giolito, dat in 2016 werd uitgeroepen tot de beste Zweedse misdaadroman van het jaar. Het verhaal draait om een schietpartij op een school voor welgestelde kinderen in Stockholm. Studente Maja Norberg moet zich in de rechtszaal voor haar betrokkenheid komen verantwoorden, waarbij er verborgen details over haar vriend en diens disfunctionele familie naar boven komen. De tv-bewerking was in handen van Camilla Ahlgren (The Bridge) en zij belooft een combinatie tussen een suspensevolle thriller en een aangrijpend liefdesverhaal.
Catch-22 (Hulu)
Voor het eerst sinds zijn optreden als Doug Ross in ER komt George Clooney dit jaar weer terug naar televisie. Clooney speelt een rol in de tv-verfilming van de satirische anti-oorlogsroman Catch-22 en treedt ook aan als producent en regisseur. De hoofdrol is voor Christopher Abbott (de echtgenoot van Jessica Biel in The Sinner ), die gestalte geeft aan piloot John Yossarian, en verder zijn ook Hugh Laurie (House) en Kyle Chandler ( Bloodline ) te zien. Een 'Catch-22' is een soort van idiote paradox en verwijst in het geval van het boek naar een absurde regel van de luchtmacht die ervoor zorgt dat Yossarian geen ontslag kan nemen op grond van zijn geestelijke gezondheid: een piloot is krankzinnig als hij de levensgevaarlijke vliegmissies uit blijft voeren, maar een verzoek tot ontslag duidt er juist weer op dat er met zijn mentale gesteldheid niets mis is, en betekent dus dat hij gewoon in dienst moet blijven.
8138.w1280.0.d6daa0f
Tuca & Bertie (Netflix)
De animatieserie BoJack Horseman kan zich moeiteloos meten met de beste live-action series op televisie; een aflevering kan je op het ene moment enorm laten lachen, en je het volgende moment veranderen in een emotioneel wrak. De serie eindigde dan ook niet voor niets op de derde plaats in ons lijstje met de beste series van 2018. Bedenker Raphael Bob-Waksberg en illustrator Lisa Hanawalt sloegen onlangs weer de handen ineen voor de animatieserie Tuca & Bertie, waarbij het idee dit keer afkomstig is van Hanawalt. De serie volgt twee menselijke vogels die een appartement delen: de zelfverzekerde Tuca en de wat dromerige en onzekere Bertie. Comédienne Ali Wong ( Hard Knock Wife ) doet de stem van Bertie en de stem van Tuca komt van Tiffany 'she ready!' Haddish, ook een succesvolle stand-upper, hoewel ze op oudejaarsavond even in het nieuws kwam met een uitglijder.
8139.w1280.0.d4f6deb
Central Park Five (Netflix)
Ava DuVernay maakte indruk met de voor een Oscar genomineerde Netflix-documentaire 13th en dit jaar waagt de filmmaakster, tevens de bedenker van de door Oprah Winfrey geproduceerde televisieserie Queen Sugar, zich voor Netflix aan een waargebeurde miniserie. Central Park Five draait om de roemruchte zaak over de vijf tieners die begin jaren negentig veroordeeld werden voor de verkrachting van een jogger in central park, maar tien jaar later alsnog werden vrijgesproken. De zaak maakte destijds veel emoties los, om over de controversiële uitspraken en acties van Donald Trump nog maar te zwijgen. Rollen zijn er voor Michael K. Williams ( The Wire ), Vera Farmiga ( Bates Motel ), Felicity Huffman ( Desperate Housewives ) en John Leguizamo (Waco). Famke Janssen geeft gestalte aan Nancy Ryan, een aanklager uit Manhattan die de zaak na de heropening opnieuw onderzocht.
Catherine the Great (HBO)
Waar Netflix beschikt over The Crown , komt HBO dit jaar met een miniserie over Catharina de Grote, die tot aan het einde van de 18e eeuw over Rusland heerste. De tsarina wordt gespeeld door niemand minder dan Helen Mirren, de Britse Oscarwinnares die tevens bekend staat om het spelen van Britse royalty; ze gaf zelfs gestalte aan zowel Koningin Elizabeth I (in de serie Elizabeth) als Koningin Elizabeth II (in de film The Queen) en viel voor beide rollen talloze keren in de prijzen. Toch is ook deze rol van Catharina voor haar erg bijzonder; Mirrens grootouders aan haar vaders kant zijn afkomstig uit Rusland. De HBO-serie volgt Catharina tijdens de laatste jaren van haar heerschappij, wanneer ze een affaire beleeft met Grigory Potemkin (Jason Clarke, eerder met Mirren te zien in Winchester , nu op Netflix). Het script komt van Nigel Williams, ook de scenarist van de serie Elizabeth.
8140.w2457.0.aab5789
The War of the Worlds (BBC)
Het door H.G. Wells geschreven The War of the Worlds is vaker geadapteerd: oudere generaties zijn bekend met het hoorspel van Orson Welles en jongere generaties zijn bekend zijn met de Steven Spielberg -film. Het oorspronkelijke verhaal speelt zich af in Engeland, maar toch is er nooit een noemenswaardige Britse adaptatie geweest. De BBC gaat daar later dit jaar echter verandering in brengen met een ambitieuze tv-bewerking. Hoewel de tijdsperiode iets verder is doorgeschoven, het Victoriaanse tijdperk is het Edwardiaanse tijdperk geworden, speelt het verhaal zich nu wel af in Engeland. Er wordt door de makers gemikt op zowel liefhebbers van kostuumdrama's als fans van angstaanjagende sciencefiction. Deze keer mogen Eleanor Tomlinson ( Poldark ) en Rafe Spall ( The Ritual ) zich uit de voeten maken voor de bekende tripods, die werden ontworpen door Dan Walker (Prometheus, The Martian).
8141.w1361.0.6c2937c
Watchmen (HBO)
Watchmen wordt al sinds de verschijning in de jaren tachtig gezien als de 'heilige graal' onder de graphic novels. De stripreeks, over een alternatieve tijdlijn waarin inmiddels door de overheid verboden superhelden de koers van onze geschiedenis veranderd hebben, wordt tevens gezien als onverfilmbaar, hoewel Zack Snyder in 2009 een dappere poging waagde. HBO probeert het opnieuw met een tv-serie van Damon Lindelof ( Lost ), op de zender eerder al verantwoordelijk voor The Leftovers. Lindelof gaf echter aan dat zijn adaptatie niet elke bladzijde letterlijk naar het scherm zal vertalen, maar meer een soort 'remix' wordt die ook nieuwe grond aan zal boren. Hij herenigde voor de serie met Leftovers-actrice Regina King ( Seven Seconds ). Verder zijn er rollen voor Don Johnson ( Miami Vice ), Tim Blake Nelson ( Buster Scruggs ) en Oscarwinnaars Louis Gossett Jr. en Jeremy Irons.
Love, Death & Robots (Netflix)
Voordat Tim Miller als regisseur debuteerde met Deadpool, stond hij vooral bekend als (mede)oprichter van Blur Studio, het bedrijf dat onder meer de met de computer gecreëerde cutscenes en tv-spotjes voor games als Batman: Arkham Origins maakte. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de onvergetelijke opening credits in The Girl with the Dragon Tattoo van regisseur David Fincher. Veel mensen kijken dan ook reikhalzend uit naar hun nieuwe samenwerking Love, Death & Robots, dat straks naar Netflix komt, de plek waar Fincher eerder al House of Cards en Mindhunter onderbracht. De animatie-anthologie richt zich op volwassenen en maakt gebruik van veel verschillende vormen van animatie om verhalen uit verschillende genres, van scifi en fantasy tot horror en komedie, te vertellen.
8142.w2112.0.dc5babf
Ratched (Netflix)
In 2019 moeten de eerste 'originals' van tv-gigant Ryan Murphy ( American Crime Story , American Horror Story ) naar Netflix gaan komen. The Politician (met Jessica Lange en Gwyneth Paltrow) is één van de projecten die hij in aantocht heeft, maar minstens zo interessant is Ratched. Daarin speelt zijn muze Sarah Paulson (vanaf deze week in de bioscoop te zien in Glass) de verpleegster uit de film One Flew Over the Cuckoo's Nest, een rol die Louise Fletcher een Oscar opleverde. Sharon Stone ( Mosaic ) en Cynthia Nixon (Sex and the City) hebben bijrollen. Ratched werd niet bedacht door Murphy zelf, debutant Evan Romansky pende de pilot, maar de producent wist na het lezen direct dat hij het scenario wilde uitbouwen tot een volwaardige serie. Michael Douglas ( The Kominsky Method ) is eveneens betrokken achter de schermen; hij won een Oscar als producent van One Flew Over the Cuckoo's Nest en is nog altijd in het bezit van de rechten.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!