Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Tidelands S01E01-02: bespottelijk allegaartje

  •  
15-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
Tidelands
Australische horrorserie over zeemeerminnen is onbedoeld hilarisch.
Na tien jaar gevangenschap – vanwege brandstichting – keert Cal McTeer (Charlotte Best) terug naar haar idyllisch ogende dorpje aan de Australische kust, om op te eisen wat van haar is: de erfenis van haar overleden vader. Die moest ze oorspronkelijk delen met haar broer Augie (Aaron Jakubenko), maar blijkt door haar alcoholistische moeder deels te zijn opgesoupeerd en deels te zijn geïnvesteerd in een beduimeld achterafkroegje. Eenmaal ter plekke ontdekt ze ook dat Augie zich heeft ingelaten met de misdaad, en een bende smokkelaars aanvoert. En niemand zit op haar terugkomst te wachten, want een nieuwsgierig aagje als Cal kan nog weleens een complot ontrafelen.
Dat anonieme moordenaars het al snel gemunt hebben op de protagonist, komt geenszins uit de lucht vallen: in het huis van haar broer wordt ze gekidnapt, en enkele zeemijlen verderop wordt ze met een keten aan haar voeten in de oceaan gekieperd. Hier realiseert ze zich, terwijl ze verdrinkt, dat ze onder water gewoon kan ademen. Welnu! Ze is een zeemeermin, of eigenlijk een sirene. Een soort half-mens, half-onderwaterwezen. En er zijn er meer zoals haar: Tidelanders worden ze genoemd, en ze leven in een commune genaamd L’Atlant. Daar worden ze aangevoerd door de uitgekiende Adrielle Cuthbert (Elsa Pataky).
7575.w1800.0.ead4749
Cuthbert zien we in het begin van de eerste aflevering in Algerije, op zoek naar belangwekkende artefacten. Ze neemt als een soort vrouwelijke Indiana Jones – gekunstelder kan het niet – plaats onder zo’n geïmproviseerde woestijntent om de ornamentrijke vondsten te bewonderen. Zodoende is er in Tidelands ook plaats voor magisch-realistische sferen. Niettemin oogt de serie, met al die karikaturale badkledingmodellen, bespottelijke verhaalwendingen en het houterige acteerwerk als een allegaartje. Een samenraapsel waarin omineuze muziek voortdurend weerklinkt om de kijker eraan te herinneren dat het echt spannend gaat worden.
Het wordt echter onbedoeld hilarisch, zoals wanneer Augie seks heeft met sirene Cuthbert, en ze met haar vagina zijn penis keihard vastklemt – dat is een talent waarover de vrouwen beschikken. Bezijden deze geinige passages heeft Tidelands, net als de personages, weinig om het lijf.
Tidelands S01, vanaf 14 december 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!