Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Thursday’s Widows S01E01: dystopische Mexicaanse thriller

  •  
14-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1152 keer bekeken
  •  
ThursdaysWidows

© Netflix

Serie die knipoogt naar Black Mirror speelt zich af in een van de bewoonde wereld gescheiden commune waar rare dingen gebeuren.

Teresa Scaglia (Irene Azuela) woonde met haar gezin in de afgezonderde commune Las Castas, op enige afstand van de stad. Daar hadden een aantal welgestelde families zich verzameld, ver van de verlokkingen en de misère van het stedelijke leven. In de eerste aflevering blikt Teresa (is ze overleden? Is ze verhuisd?) terug op deze levenspassage: ‘Als je dit leest is het land vast nog verdeeld. Het grote hek beschermt ons tegen de chaos.’ Ze omschrijft Las Castas als een countryclub. Op zich niet opmerkelijk: al snel wordt (in een grote flashback?) het beeld gevuld met een trits aan vervelende types. Zoals Gustavo Maldonado (Alfonso Bassave): een gladjakker die in de commune een huis voor z’n vrouw wil kopen.

Als een cadeautje. En ach, hoewel het zwembad aan de kleine kant is, zal ze er vast blij mee zijn. Teresa en haar vriendinnen hebben echter hun twijfels: waarom beslist zijn echtgenote niet mee met de aankoop van een woning? Sowieso is saillant dat vrouwen en mannen in Thursday’s Widows (Las Viudas de Los Jueves) gescheiden van elkaar leven. Dat blijkt ook funest, getuige het slot van de eerste aflevering, dat uitmondt in een bloedbad onder de mannen – de titel hint daar al naar.

ThursdaysWidows1

© Camila Jurado / Netflix

Thursday’s Widows is een adaptatie van het in 2005 verschenen boek van Claudia Piñeiro. Dat boek speelt zich af in Argentinië en werd in 2009 al eens verfilmd. De serie is echter gesitueerd in een soort dystopisch Mexico, dat zich qua sfeer laat omschrijven als een combinatie van de maatschappijkritische films van Michel Franco en Black Mirror. Franco heeft van confronterende cinema (zie New Order, 2020) waarin hij de Mexicaanse elite beschimpt zijn handelsmerk gemaakt en Charlie Brooker, de man achter de scifi-paranoia van Black Mirror, kan er ook wat van.

Het valt te hopen dat deze gelijkenissen ook na zes afleveringen overeind blijven staan.

Thursday’s Widows S01, vanaf donderdag 14 september 2023 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!