Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Those Who Kill S04E01-02: getraumatiseerd speurtalent

  •  
24-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2630 keer bekeken
  •  
Those Who Kill

© Miso Film / Viaplay

Tegen wil en dank dompelt profiler Louise Bergstein zich weer onder in een intrigerende moordzaak.

Psycholoog en profiler Louise Bergstein (Natalie Madueño) is getraumatiseerd. Ze slaapt slecht; heeft nachtmerries. In de afgelopen twee seizoenen (de serie bestaat uit drie of vier seizoenen, het is maar hoe je telt… er verscheen in 2011 ook een seizoen onder de titel Those Who Kill waar Madueño niet in speelde) maakte ze een hoop mee, maar werd ook gaandeweg duidelijk dat ze zelf geen fijne jeugd heeft gehad. Aan het begin van het vierde seizoen wordt ze door collega’s van jeugdzorg gevraagd of ze zich wil ontfermen over Maria Jepsen (Thit Aaberg): een 19-jarige zwangere dame die aan zelfmutilatie doet. Ze woonde met haar vriend Bjørn (Alex Høgh Andersen) in een commune maar besloot te vluchten nadat hij haar zonder succes tot een abortus probeerde te dwingen.

Bjørn ontpopt zich dus al snel als dubieus figuur: de aflevering begint met een dubbele moord bij een woning. En een van de twee slachtoffers blijkt zijn moeder te zijn. En zijn voetsporen worden op de plaats delict aangetroffen. Daardoor krijgt het vierde seizoen direct een nieuwsgierig makende lading die doet denken aan films als Primal Fear (1996), waarin de vraag centraal staat: did he do it ? De makers van Those Who Kill wijzen trouwens wel erg gemakkelijk naar de jongeling, die trouwens uitstekend is gecast: Andersen liet in Vikings de laatste jaren al zien dat hij mits noodzakelijk een ijzingwekkende psychopaat in zich heeft.

Those Who Kill S04

Niettemin speelt er opnieuw van alles en blijken Bergstein en Maria ook aan elkaar gewaagd. De profiler herkent in de zwangere tiener zichzelf en probeert de eenzame ziel voor kwade zaken te behoeden. Die relatie is knap bedacht door scenarist Ina Bruhn. Fascinerend aan Those Who Kill is daarnaast dat het er vaak op lijkt dat Bergstein, de protagonist, niet zelf de keuzes maakt maar in de misère wordt meegezogen. Als een soort plaatsvervanger voor de kijker. Totdat ze ineens naarstig begint na te denken en proactief met ingenieuze verklaringen komt.

Those Who Kill S04

Dit alles is onderdeel van een paradox: eigenlijk is Bergstein gezien haar trauma niet geschikt voor het werk, maar als ze eenmaal op dreef is dan is ze niet te stoppen. 

Those Who Kill S04, vanaf zaterdag 24 februari 2024 wekelijks een dubbele aflevering op Canvas

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!