Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

This Close S02E01: nog steeds vindingrijk

  •  
20-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
This Close
Drama over twee auditief beperkte vrienden is evenwel af en toe iets te soapy.
Het drama This Close kwam vorig jaar als een verrassing. De auditief beperkte scenaristen Shoshannah Stern en Josh Feldman, die in de serie beste vrienden Kate en Michael spelen, bedachten een innovatieve vertelvorm, die uitstekend past bij hun doofheid. Communicatie was bij gebrek aan gesproken dialoog meer gericht op close-ups, en gebarentaal werd speels vertaald. Er lag meer nadruk op sound design, op verhitte gebaren. Vooral om invoelbaar te maken hoe Stern en Feldman ook dagelijks door het leven gaan, en tegelijk om te laten zien hoe zij met hun beperking leven.
Die dualiteit komt ook terug in de serie. Hoewel je Kate’s gehoorapparaat nauwelijks zult herkennen, leiden de implicaties van het niet kunnen horen soms tot ongemakkelijke situaties. Zoals de verloving met de ‘goed horende’ Danny (Zach Gilford) die Kate aan het einde van het eerste seizoen verbreekt, omdat ze 'hem niet kan verstaan’. Want Danny heeft er moeite mee, in letterlijke en figuurlijke zin, om communicatief rekening te houden met Kate. Die ervaring kan Kate vervolgens weer delen met ervaringsgenoot Michael. Gezamenlijk vormen ze een front – en dat lukt niet altijd – tegen de wereld van de horenden (waar ze hun grote liefdes ook telkens weer vinden).
In het tweede seizoen leidt dit contrast opnieuw tot de nodige perikelen. De beschonken Michael – dat zagen we al aan het einde van het eerste seizoen – wordt ineens aangereden. Hij had 'de auto niet horen aankomen’. Maar wie gaat met hem mee in de ambulance? Zijn liefdespartner Ryan (Colt Prattes)? Of Kate, de vrouw met wie hij al jaren zijn leven deelt? Ironisch genoeg zijn ze beiden in het ziekenhuis na bezoekuren niet welkom in Michaels verpleegkamer, omdat ze ‘geen familie zijn’. Wat er bij Ryan toe leidt dat hij zijn geliefde ten huwelijk vraagt. En natuurlijk reageert Kate hierop met een ongezonde dosis jaloezie.
Waar This Close begon als een interessant experiment, en een zoektocht naar een nieuwe vertelvorm, laten Stern en Feldman het verhaal nu telkens stranden in melodramatische moerassen. Te zompig – en bij vlagen onuitstaanbaar. Dat heeft het nog steeds vindingrijke This Close echt niet nodig. Misschien moet het duo weer terug naar de basis: zoals in de pilotaflevering van vorig jaar. Daarin ging wel een en ander op relationeel niveau mis, maar het was ook een verademing om te zien, deze verbeelding van een bijzondere vriendschap – en die band staat op springen in het tweede seizoen.
This Close S02, vanaf 21 oktober 2019 op Videoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!