Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Things Heard & Seen: matige horror met Amanda Seyfried

  •  
01-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
Things Heard & Seen
Sinistere combinatie van horror en drama mist eigen potentie.
De horrorfilm Things Heard & Seen begint met een citaat van intellectueel Emanuel Swedenborg: 'Ik durf te stellen dat wat in de hemel is, echter is dan wat op aard is.' In dit geval de kracht van de vrouw.
Things Heard & Seen speelt zich af in 1980 en is een adaptatie van het boek All Things Cease To Appear geschreven door Elizabeth Brundage. Oscargenomineerde Amanda Seyfried speelt Catherine Claire, een kunstenaar en kunstrestaurateur. Samen met haar man George Claire (James Norton) en dochter Franny (Ana Sophia Heger) woont ze in Manhattan. Totdat ze alles achterlaat om naar het plaatsje Chosen te verhuizen, omdat George daar kunstgeschiedenis kan geven op een particuliere universiteit. Het is direct duidelijk dat Catherine zich gevangen voelt in haar huwelijk en dat George een slecht persoon is. De vraag is: hoe slecht?
Things Heard & Seen
In het afgelegen dorp gaat het gezin in een landhuis wonen. Al snel blijkt dat er daar iets sinisters ronddwaalt. George vindt het allemaal maar onzin, maar Franny en Catherine zien elke nacht een vrouw, Catherine ruikt uitlaatgassen en de elektriciteit heeft ook regelmatig kuren.
Things Heard & Seen
Na wat geschiedenis te hebben gelezen over het huis - en een séance met George’s baas, die wel in dit soort dingen gelooft - blijken twee vrouwen die eerder in het huis woonden vermoord te zijn door hun man. Hun ronddwalende geesten zijn daar om Catherine en Franny te beschermen. Ondertussen laat George zien dat hij een leugenaar, gaslighter en overspelige man is.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Things Heard & Seen
Het verhaal wordt verteld met een getalenteerde cast, maar zij kunnen helaas het script niet redden. Hoewel de setting helemaal voldoet aan het horrorgevoel en het verhaal veel potentie heeft om te laten zien dat (dodelijk) huiselijk geweld en geweld jegens vrouwen een probleem is van alle eeuwen, kiezen filmmakers Shari Springer Berman en Robert Pulcini ervoor om aan de oppervlakte te blijven in plaats van de diepgang op te zoeken. Dit maakt dit wederom een film waarin geweld tegen vrouwen gebruikt wordt voor een spannende verhaallijn. En waardoor de kijker zich na afloop van de twee uur afvraagt of er niet meer gedaan had kunnen worden met het verhaal.
Things Heard & Seen
Hoewel de film enigszins aanhoudend is, omdat je hoopt op meer, zijn de de motivaties en achterliggende gedachten van de personages geen verrassing en worden de bovennatuurlijke elementen haast bijzaak. Bovendien bevestigt het verhaal het schadelijke idee dat mannen alleen in staat zijn om vreselijke dingen te doen als ze hiertoe door iets van buitenaf worden aangezet. In dit geval een fluisterende geest.
Things Heard & Seen, vanaf 28 april 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!