Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Wonder: Florence Pugh in vorm

  •  
15-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
The Wonder
De Britse actrice toont haar artistieke veelzijdigheid in mysterieus en schilderachtig Iers historisch drama gesitueerd in de negentiende eeuw.
Foto credits: Aidan Monaghan / Netflix
Wie achtereenvolgens Don’t Worry Darling (beschikbaar bij HBO Max) en The Wonder ziet zal concluderen dat Florence Pugh een groot acteertalent is. In de eerstgenoemde film speelt ze een achterdochtige Amerikaanse huisvrouw; in The Wonder een gedecideerde verpleegkundige. Pugh kan groter dan het leven spelen, maar ook bijna bewegingsloos een sterke rol neerzetten.
Dat laatste doet ze in The Wonder , de nieuwste speelfilm van Sebastián Lelio ( Una mujer fantástica , 2017). Pugh speelt Lib Wright, een Engelse verpleegkundige die in het rurale Ierland van 1862 wordt opgeroepen om te waken bij het bed van een 11-jarig meisje (Kíla Lord Cassidy speelt Anna) dat al vier maanden niets meer heeft gegeten. Het is de bedoeling dat Wright na twee weken toezicht – samen met een non, die een oogje in het zeil houdt als Wright rust – uiteindelijk aan een mannenraad getuigt dat Anna werkelijk niets eet. Dan hebben de dorpelingen logischerwijs te maken met een wonder.
The Wonder
Maar Wright is meer van de wetenschap en zoekt al snel geen religieuze, maar medische verklaringen voor het feit dat Anna nog springlevend is. Zo mogen Anna’s gezinsleden niet meer in haar nabijheid komen – om te voorkomen dat ze haar stiekem voeden. Wright krijgt hierin steun van een journalist (een fijne rol van Tom Burke) en wordt tegengewerkt door de dorpsarts (Toby Jones). Gaandeweg realiseert Pughs personage zich dat ze verstrikt is geraakt in een dilemma: als ze bewijst dat het wonder geen wonder is brengt ze Anna’s gezin in de problemen, maar als Anna door blijft vasten – zonder stiekem te worden gevoed – dan zal ze sterven.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Wonder
The Wonder is dan ook een beklemmende film. Waarin de Ierse hemel als een grauwe deken over het verhaal hangt. In een drama over een vrouw die zich in deze Victoriaanse periode staande moet houden tegen de mannen die dan nog alle facetten van het dagelijks leven bepalen. Pugh acteert die machteloosheid – die haar personage toch weet te bespelen – met verve. Ze is onmiskenbaar een actrice om in de gaten te blijven houden.
The Wonder, vanaf 16 november 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!