Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Wheel of Time S01E01-06: matriarchale wereld vol magie en mystiek

  •  
20-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
The Wheel of Time
De grootschalige en veelbelovende fantasyserie heeft een gehaaste start met stijve dialogen.
The Wheel of Time is Amazon Prime’s fantasyserie van grootse schaal. De ambitieuze serie probeert een vervanging te zijn voor hongerige fantasyfans na het (teleurstellende) einde van Game of Thrones. En is een ‘zoethoudertje’ voor de volgend jaar te verschijnen Lord of the Rings -prequel op Amazon Prime.
The Wheel of Time werd bedacht door Rafe Judkins ( Chuck , Agents of S.H.I.E.L.D. ) en is gebaseerd op de veertiendelige boekenreeks van Robert Jordan, waarvan het eerste deel verscheen in 1990. Judkins heeft wat aanpassingen gemaakt aan het verhaal, die voor de fans wellicht teleurstellend zullen zijn.
The Wheel of Time
In de complexe en steeds expanderende wereld van The Wheel of Time zijn er magische krachten, mythische wezens en gelooft men in reïncarnatie – tijd is een wiel, maar komt altijd op dezelfde plek terug waar het begon. Er is een matriarchaal systeem waarin vrouwen van het magische genootschap de Aes Sedai de One Power kanaliseren om de wereld in balans te houden. Het is verboden voor mannen om het magische licht op te roepen, omdat zij alles vernietigen. De mythologie is sterk beïnvloed door de filosofieën uit het boeddhisme en hindoeïsme: balans tussen goed en kwaad, reïncarnatie en een draak.
The Wheel of Time
Het verhaal volgt Moiraine Damodred (Rosamund Pike), een van de hoogste Aes Sedai. Samen met haar ‘warder’ Lan (Daniel Henney) is ze op zoek naar de herboren Dragon om The Dark One te verslaan. Nee, de Dragon is geen draak zoals in Game of Thrones , maar een menselijke reïncarnatie die volgens de profetie nu volwassen zou moeten worden. En in het dorp Two Rivers zijn er vijf jongeren (ouder dan in de boeken en daarmee vermijdt de serie het YA-genre) die de juiste leeftijd hebben: Mat (Barney Harris), Perrin (Marcus Ratherford), Egwene (Madeleine Madden), Rand (Josha Stradowski uit Hoogvliegers ) en Nynaeve (Zoë Robins). Nadat een groep Trollocs (goed gemaakte geitachtige monsters) Two Rivers aanvalt, neemt het tweetal de twintigers onder hun hoede om naar de Witte Toren te gaan.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Wheel of Time
Hoewel het verhaal veelbelovend en intrigerend is, wilt het te veel vertellen in korte tijd, terwijl de wereld zich elke aflevering steeds verder uitbreidt. De eerste zes afleveringen zijn vooral veel spektakel met weinig menselijke invulling. Waar Game of Thrones naast epische actiescènes ook sterke personages en interacties gaf waar je empathie voor voelde, blijft dit (in ieder geval in de eerste zes afleveringen) uit. De dialogen voelen soms alsof ze beter op papier hadden kunnen blijven. Wel introduceert de serie een vernieuwende wereld, geregeerd door een groep sterke, diverse vrouwen waarin zij (eindelijk – in dit genre) gevierd worden, en elkaar helpen en versterken.
The Wheel of Time S01, vanaf 19 november 2021 wekelijks bij Amazon Prime Video, dat aftrapt met de eerste drie afleveringen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!