Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Wages of Fear: bij vlagen zinderende thriller zonder impact

  •  
29-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
SDLP_20230224_Unit_01067

© Reda Laaroussi / Netflix

Regisseur Julien Leclercq maakte een remake van de filmklassieker(s) over een groep durfallen die op pad gaan met een explosieve lading.

Ergens in een door oorlog geteisterd gebied in het Midden-Oosten staat een oliebron in de hens. En er is maar een oplossing om het vuur te doven: een team moet er een lading nitroglycerine in kieperen. Probleem: dat explosieve goedje bevindt zich zo’n 500 mijl (800 kilometer) verderop en niemand wil deze klus klaren. Als een kwaadwillende tiran het gezin van huurling Alex (Alban Lenoir ziet er met zijn vierkante kop uit als de Franse Frank Grillo) bedreigt, dan zit er niets anders op. Alex begint met een groep (met ook rollen van Franck Gastambide en Ana Girardot) aan een gevaarlijke missie.

Zeker als je over enige filmkennis beschikt is het niet zo moeilijk om te concluderen dat The Wages of Fear (La Salaire de la Peur) een remake is van de gelijknamige Franse klassieker uit 1953, geregisseerd door Henri-George Clouzot. Geïnspireerd door die film maakte William Friedkin in 1977 Sorcerer. Die thriller staat bekend om een uitgesponnen scène waarin de helden tergend langzaam over een hangbrug rijden, in de hoop hun lading niet te laten exploderen. Zo’n scène ontbreekt goeddeels in de nieuwe The Wages of Fear; in plaats daarvan nemen Alex en consorten het onderweg vooral op tegen terroristen die het gemunt hebben op de Fransman.

SDLP_20230223_Unit_00926

© Reda Laaroussi / Netflix

Waarom? Dat blijft enigszins onduidelijk, hoewel er een oorlog in het gebied heerst. Ook belangrijk: de oliebron moet worden gedoofd, want de brand bedreigt het nabijgelegen dorpje met zo’n 5000 inwoners. Dat zijn echter maar details, want deze film, geregisseerd door Julien Leclercq, draait om de actie, en daarin betoont de regisseur zich als een talent. De film oogt bij vlagen als een knipoog naar Mad Max. Maar daarnaast heeft Leclercq niet erg veel te bieden en rijst vooral de vraag: had hij niet iets anders kunnen bedenken? Nu wordt zijn film vooral vergeleken met zijn betere voorgangers.

The Wages of Fear, vanaf vrijdag 29 maart 2024 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!